Инфо

9. август 2012.9. авг 2012.
ПОЛИЦИЈСКА ИСПОСТАВА ШАБАЦ

РЕЧНА ПОЛИЦИЈА БЕЗ ЧАМЦА

Речна патрола при Полицијској испостави Шабац не ради већ више од две године јер немају пловило. Четворица људи који имају решења за возача чамаца сада су на неким другим пословима. Чамац који су имали не може више да се поправља
Први и једини чамац који је речна патрола користила све до сада купљен је давне 1986. године. У полицији кажу да је крпљен док није дошао у фазу да више нема шта да се окрпи. Друга два добијена су од Београда као отписана и неисправна. Владимир Андрић, возач моторног чамца ПИ Шабац наводи да су потребна огромна средства да би се овај проблем решио и да се добар глисер не може набавити без 20.000 евра.
-Опрема је изузетно скупа и те старе чамце којима ми располажемо не исплати се ни поправљати. Они и када би се ставили у функционално стање не би могли парирати постојећим пловним објектима. Неупоредиво су спорији од најобичнијих чамаца.
Није пронађен начин ни да се пловила која су добијена од Речне полицијске станице у Београду врате у функцију. Средства добијена као отписана и стављена ван употребе нису на списку МУП, па они и не брину о њима у случају квара.
Андрић истиче да се на води дешавају скоро сва кривична дела која се могу десити и на копну. Најчешће су краће, шверц нафте и нафтних деривата, а све је учесталији и недозвољен лов рибе струјом. Посебан проблем у летњем периоду представљају дивље и необележене плаже на којима је много купача од којих је велики број непливача.
-Многи користе чамце, а немају положено за руковање њима. Доста чамаца није ни регистровано. Велики проблем је правна регулација пловности овог дела реке. Изузетно велики број јако добрих и брзих глисера се налази на Сави, и све их је више. Неки су легални, али има и оних који су сумњивог порекла. Обично их купује онај ко има новца, а не ко зна да вози. Сви они иду веома брзо, не обраћају пажњу на купаче и могу представљати један од узрока несрећа на води, истиче Андрић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa