Инфо

4. септембар 2025.4. сеп 2025.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЗДРАВИ ПРОИЗВОДИ ИЗ ДОБРИЋА

Љубав према природи у теглици и букету

Карактеристично за Душанове џемове је то што у њима нема шећера, конзерванса, нити арома, само 100 посто воће. Оно што је почело као експеримент за личну употребу брзо је прерасло у производ који је нашао пут до трпеза
Двадесетседмогодишњи Душан Пантелић из Добрића успешан је студент биологије на Природно-математичком факултету у Новом Саду и пред њим је завршетак интегрисаних мастер студија за професора биологије. Иако му је жеља да предаје, последњих година развио је још једну велику љубав - прављење здравих џемова и јестивих букета, по којима полако постаје препознатљив.

Карактеристично за Душанове џемове је то што у њима нема шећера, конзерванса, нити арома, само 100 посто воће. Оно што је почело као експеримент за личну употребу брзо је прерасло у производ који је нашао пут до трпеза.

-Све је кренуло из личне потребе да дођем до намирница за које сам сигуран да су здраве и квалитетне. Тако сам истраживао рецептуру и дошао до споја урми и воћа, без додатка шећера, арома, конзерванса или средстава за желирање. Мама прави џемове на традиционалан начин, са шећером, али код куће радо једу и ове моје, каже Душан.

Фото: Глас Подриња


Његови џемови садрже искључиво воће и сок од лимуна, како би могли дуже да трају. За сада их прави у седам укуса, а поред традиционалих укуса ту су и спрецифичне комбинације.

На почетку сам мислио ко ће шта рећи, али сада ми то више није важно. Све радим из љубави, а почео сам из љубави према себи, желео сам да за себе припремим нешто лепо и здраво, а сада желим то и са другима да поделим


-Имам седам укуса: поморанџу, малина, купина, шљива, јагода, смоква, кајсија, а имаћу и крушку.

Правим комбинације, у јагоду додајем и чија семенке, у шљиву какао, а у смокву орахе и у крушку лешнике. То су укуси за које сматрам да се слажу, а прихватили су их и сви који су пробали. Све је од мог воћа, купујем само урме и поморанџе. После кувања иде стерилизација теглица и пастеризација како би се дуже одржао џем. Урадио сам и налепнице, тако да имам комплетан производ, наводи Душан.
Први пут их је излагао на Ноћном базару у Новом Саду, заједно са новогодишњим венцима од природних материјала, и од тада све чешће добија поруџбине. Највише их продаје преко свог Инстаграм профила базарт.нс и шаље брзом поштом, а у Новом Саду, Београду и Шапцу их лично доставља.

Фото: Глас Подриња


-Нови Сад је захвалнији и отворенији град за овакве производе. Више је људи и више интересовања. Када кувам за себе у Новом Саду не користим ни шећер, ни белу со, ни бело брашно, бели пиринач, ни сунцокретово уље. Када дођем кући све то једем, јер не могу очекивати да се цела породица прилагоди мени. Тешко ми је било да нађем нешто здраво у продавницама, чак иако се представља као здраво, због тога сам хтео и другима да понудим нешто проверено, каже Душан.

Поред теглица у којима се крију необичне воћне мешавине, Душан је познат и по својим јестивим букетима. Воће, цвеће и траке спаја у композиције које изгледају као прави цветни аранжмани, али са једном разликом, оне могу да се поједу.

За један букет треба око сат и по до два. Правим од воћа, сувог воћа и цвећа. Букет може да стоји неколико дана. Сваки је уникатан. Почео сам да их правим пре неколико година, али сам их поклањао сестри и другарицама, а касније сам тек дошао на идеју да бих могао да их продајем


-Јестиве букете радим по наруџбини. За један букет треба око сат и по до два. Правим од воћа, сувог воћа и цвећа. Букет може да стоји неколико дана. Сваки је уникатан. Почео сам да их правим пре неколико година, али сам их поклањао сестри и другарицама, а касније сам тек дошао на идеју да бих могао да их продајем, каже Душан.

Истиче да су му биљке и храна највећа страст, али ту су и путовања одакле доноси биљке које сади у своје двориште, али и природне материјале за своје производе.

Фото: Глас Подриња


-Већ 15 година сакупљам сукуленте, то су кактуси и агаве примарно. Имам близу 500 биљака, неке су у саксијама, а неке директно у земљи. Практичне су за одржавање, отпорне, око њих нема великих улагања ни посла. Када ја нисам ту о њима брине мама. Свуда сам их набављао. Где год одем донесем неку биљку. Имам чак агаве са Азорских острва и кактусе са Малте које су ми донели пријатељи. Волим да путујем и увек са путовања доносим и нешто што ћу касније искористити као материјал за прављење букета или украсних венаца. Недавно сам са Дурмитора донео шишарке и маховину, са мора шкољке. Од природних материјала сам правио и украсе за јелку, украсне свећице. Нове идеје се увек појављју. Волим да ми и путовања буду што више повезана са природом, тако да планинарим, кампујем, прича Душан.

Зимус је купио и дехидратор и сада дехидрира воће, које онда буде као чипс. Сада има идеју да прави и воћне чајеве. Такође, дехидрира и чери парадајз. На имању у Добрићу гаји 18 врста парадајза, половина тога је чери.

-На почетку сам мислио ко ће шта рећи, али сада ми то више није важно. Све радим из љубави, а почео сам из љубави према себи, желео сам да за себе припремим нешто лепо и здраво, а сада желим то и са другима да поделим, истиче Душан.

Велику подршку добија и од Данијеле Алексић и Удружења младих еколога. Својим дугогодишњим искуством у производњи и пласману домаћих производа Душану помаже драгоценим саветима.
М.М.

Најновији број

23. октобар 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa