Инфо

4. октобар 2012.4. окт 2012.
ДИРЕКЦИЈА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

УПУЋЕН ЗАХТЕВ МИНИСТАРСТВУ

Берба кукуруза је увелико у току, док је жетва соје и сунцокрета углавном завршена. После рата најмањи приноси кукуруза, што нису очекивали ни највећи песимисти. Први ће последице осетити сточари. Дирекција упутила захтев ресорном министарству за помоћ у субвенцијама
Миле Мијаиловић из Горње Врањске посејао је 5,30 хектара кукуруза и хектар соје. Принос соје је био испод две тоне, а кукуруза укупно око 10 тона у клипу. Истиче да је то изузетно лоше и нада се да ће држава помоћи субвенцијама.
-Уложио сам максимум. Земља је припремљена, урађена је заштита од корова и прехрана ђубривом. Сетву кукуруза сам обавио рано, крајем марта. Ништа није дало резултате јер је суша “одрадила своје“. Имам три краве, три јунице и теле, доста свиња и оваца. Не желим да их продајем. Сналазићу се како умем да их сачувам, а цена хране ће бити ко зна колика.
Предраг Срдановић, директор Дирекције за пољопривреду града Шапца наводи да су приноси сунцокрета на задовољавајућем нивоу, чак можда и већи од очекиваних за овако сушну годину и крећу се од 1 до 2,5 тона по хектару. Сматра да је и соја, која изузетно лоше реагује на недостатак кише дала задовољавајуће приносе од 1,2 до 2 тоне.
-Кукуруз који је заступљен на највише површина, на око 25.000 хектара изузетно је подбацио. Суша је ове године била таквог интензитета да је нанела много веће штете него 2011. која је дала доста добре приносе, захваљујући залихама зимске влаге из 2010. Ове године усеви су засејани на парцелама које су већ биле дефицитарне влагом. Кише није било од 28. маја, што уз изузетно високе температуре првенствено није погодовало кукурузу за оплодњу. Остало је 30 до 40 одсто неоплођених биљака. Имамо приносе чак и испод тоне, са изузетком приобалних парцела поред неких речица и поред Дрине где су приноси 5 до 6 тона. Просечан принос кукуруза ове јесени је од 2 до 2,5 тона, што је најмање после рата. То нису очекивали ни највећи песимисти. Уобичајено се на подручју Мачве убере од 7 до 10 тона сувог зрна кукуруза.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa