Инфо

15. новембар 2012.15. нов 2012.
ХРОНОЛОГИЈА ПОЛИТИЧКИХ ДЕШАВАЊА У ШАПЦУ

КО У КЛИН КО У ПЛОЧУ

Од како је Млађан Динкић наложио шабачком ГО УРС да са опозицијом отпочне преговоре о прекомпоновању власти у Шапцу, из дана у дан локални политичари јавност збуњују опречним порукама. Власт тврди да је јака и стабилна а опозиција да је промена питање дана. У жељи да оснажи Градски одбор УРС, Пајић не наилази на разумевање Централе, и напушта странку
Таман што се прошле седмице “чаршијом“ пронела вест да ће Градски одбор УРС по наређењу централе ући у прекомпоновање власти са опозицијом, Немања Пајић, подноси оставку на место потредседника ГО. Са њим је из странке иступило више чланова, неки директори јавних предузећа. Подршку му је пружило шест одборника и “придружена“ одборница ДСС Раденка Гајић. Том приликом, саопштено је да је донета одлука о формирању иницијативног одбора за оснивање нове регионалне странке под називом “Западна Србија“.
-На ово смо се одлучили након београдског састанка, где су ме уценили да ако не будем прихватио место градоначелника бићу избачен из странке. Не бежим од одговорности које носи та позиција, али кад ми за ту функцију поверење укажу грађани. Не желим да моје место буде плод договора на неком другом месту или на централи ““ истакао је Немања Пајић, и објаснио да по новој рачуници власт у Шапцу располаже са 39 одборника ( ДС, новооснована “Западна Србија“, ЛДП, СПО и УСС).
Опозициони петак
Следећег дана, једна за другом оглашавале су се странке опозиционог блока. Јавности се прво обратио остатак УРС. Они су у међувремену иступили из свих органа градске власти и основали Повереништво. Пајић је искључен из странке. Основни циљ је преконпоновање, али је на скупу истакнуто, да уколико локална власт , ипак, остане опозит републичкој, неће бити репресивних мера са врха.
- За председништва Повереништва, које броји 11 чланова, чврсто решених да трансформишу институције у Граду, изабран је Милутин Стојиновић, а за заменике Негован Станарчић и Бранко Вујковић ““ навео је Марко Селаковић, члан извршног одбора УРС, и напоменуо да, иако је у интересу грађана да локална власт буде у складу са оном на републичком нивоу, ни један град ни општина у Србији не треба да буде у привилегованој или подређеној позицији.
-Ово је озбиљна Влада и немојте очекивати да ће неког да дискфалификују због супротног политичког мишљења, али ни да ће толерисати да управо те супротности буду изговор и простор за неактивност и неспособност- тврди Селаковић.
Стојиновић је окупљене новинаре обавестио да је Немања Пајић одлуком дисциплинске комисије искључен из странке, те да ће ГО УРС и даље настојати да од Шапца направи јак град у јакој Србији.
- УРС није био задовољан јер није у Шапцу имао истакнуте појединце који би имали истакнуту улогу у функционисању града. Показало се да нисмо имали ни заменика градоначелника, рекао је Стојиновић.
Како кажу, у складу са савешћу, чланови Градског већа из редова УРС Бранко Вујковић и Милутин Стојиновић поднели су оставке.
-Било би крајње лицемерно да у тренутку када као странка постајемо опозиција, ми као појединци останемо да учествујемо у градској власти. Због тога само одлучили да поднесемо оставку. Не можемо бити чланови власти коју желимо да променимо ““ изјавио је Вујковић.
Каолиција СНС, СПС, ДСС организовала је заједничку конференцију за медије, на којој је Драган Томић председник ОО СНС, навео да се ступањем УРС у опозицију стварају услови за дефинитиван почетак преговора око конституисања нове локалне власти. Оптужио је Пајића да је “група“ коју је основао у директној вези са актуелним потпредседником ДС Драганом Ђиласом, а да је њен локални носилац Совраније Чоњагић.
-Наш блок тренутно има 25 одборника. Сигуран сам да ће уз одборнике СПО и ЛДП и УРС, бити направљена стабилна већина. Верујем, да ће уз Пајића остати само два одборника, док ће остали остати уз политику своје странке. Јако ми је жао што је над УРС извршено насиље од стране ДС и неких неформалних група ““ одлучан је Томић који је понавио да за себе не жели ни једну функцију у јавном животу града.
- Чврсто смо уверени да ћемо у току следеће недеље одржати заједнички скуп свих одборника и пред вама потписати захтев за преконпоновање власти, и тај захтев предати Скупштини општине Шабац. Очекујемо да се до краја месеца одржи седница на којој ће бити формирана нова градска власт ““ уверен је Томић.
Да је време да Шабац добије нову, одговорну и правичну власт сложио се и председник ГО ДСС Владимир Савић, који је овом приликом између осталог истакао и да, жеље појединаца да на било који начин злоупотребе свој положај да би остале на власти нису суштина демократије.
-Представници државних органа су пројектовали шта желе у наредне четири године да раде у држави и Шапцу, и нормално је да преко људи из својих партија хоће да спроводе тај програм. Исто је чинила и претходна власт. Од 2008. до данас демократски блок је чинио многе незаконите ствари да би остао на власти ““ рекао је председник ГО СПС Зоран Бортић, и посебно подвукао да ни државни органи ни они на локалу неће дозволити да Шабац постане талац ДС, односно да државни пројекти пролазе поред овог града.
Понедељак: потврда стабилности
Тврдње опозиције да су на корак до смене власти, оповргнули су у понедељак представници владајуће коалиције ДС, одборничка група Западна Србија, СПО и ЛДП. Они су шабачкој јавности поручили да је са 39 одборника већина у градском парламенту стабилна и активна. Односно, да се интензивно ради на остварењу планова за текућу и припреми буџета за наредну годину.
- Од 69 одборничких места колико их броји наш градски парламент, наша коалиција броји 39. Интензивно радимо на остваривању програма и планова за 2012. годину, а у јеку су припреме за предлог буџета за 2013. годину. Гласине о окупљању нове одборничке већине нису тачне. Свих 25 одборника ДС потврдили су лојалност каолицији коју чине ЛДП, СПО и доскорашњи чланови УРС који су основали нову одборничку групу “Западна Србија“ ““ истакао је градоначелник Шапца Милош Милошевић.
- У недељи за нама донели смо значајне и тешке одлуке. Имамо јаку, седмочлану одборничку групу која убрзано ради на оснивању нове регионалне странке ““ истакао је заменик градоначелника Немања Пајић, и поново подвукао да је у њиховом случају показана доследност у политичком деловању.
- Остали смо верни обећањима од пре шест месеци. Поштујући вољу грађана настављамо са радом. У току су припреме за нови буџет који ће обухватити све наше договоре постигнуте половином маја ове године, истакао је Пајић.
- Став ГО СПО је да сва три одборника ове странке остану верна мајском коалиционом споразуму. У интересу наших грађана је да се више ставе тачка на све спекулације и почне са озбиљним радом ““ истакао је председник ГО СПО Живојин Вулетић.
Преговори о новој коалицији са СНС никада нису вођени, одричан је Милан Чичулић, који тврди да њихови одборници остају лојални владајућем блоку и градској политици која је претходних година са успехом вођена. Са друге стране, Чичулић сматра да би опозиција требало да узме учешћа у раду градског парламента, јер само тако може допринети бољем животу грађана.
Уторак: опозиција и даље без конкретног решења
Као што је у петак најављено, опозициони одборници су се заједно појавили на конференцији за новинаре, али никакав званични документ није потписан. Председник повереништва УРС Милутин Стојиновић најављује програм развоја града око којег ће заједно наступати и формирање већине од 35 одборника.
-Повереништво УРС имало је седницу са свим месним одборима, и добили смо пуну подршку за наставак креирања започете политике, као и да са коалиционим партнерима ступимо у преговоре и започнемо формирање нове скупштинске већине. За сада имамо сигурних 30 одборника, али смо у контакту са свим нашим одборницима, од којих би најмање два требало ускоро да нам се придруже.
Бобан Бирманчевић из СНС најавио је да нова коалициона већина неће радити само на промени власти, већ да ће доћи до промене политике града. Рекао је да ће доћи до отварања нових радних места и нових инвестиција, као и да ће нова власт бити сервис свих грађана без обзира на страначку припадност.
-Разговори се обављају са свим одборницима УРС, ми можемо да им понудимо само поштену политику и политку развоја Шапца. Прича се са члановима ЛДП и СПО, а можда нам се и неко од ДС прикључи, изјавио је Бирманчевић.
-Новембар је месец реализације нашег програма. У наредних петнаестак дана, треба очекивати прикупљање већине, предају документације и потписа за заказивање ванредне седнице Скупштине града ““ рекао је Зоран Бортић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa