Инфо

6. децембар 2012.6. дец 2012.
У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ ПРЕДСТАВЉЕНА

БИБЛИОГРАФИЈА ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

Поводом стопедесет година од рођења Јанка Веселиновића недавно је из штампе изашла Библиографија његових дела у издању Библиотеке „Јанко Веселиновић“ из Богатића. Прилику да се упознају са ауторским делом Марије Богдановић и Горане Стевановић из Народне библиотеке Србије имали су, прошлог уторка, 27. новембра, учесници Стручног библиотечког скупа из округа, Сремске Митровице и Аранђеловца.
-Објављивање ове „Библиографије“ је један од послова које смо обавили у току ове године у оквиру обележавања стопедесетогодишњице од рођења Јанка Веселиновића. Библиографија је сама по себи један опсежан и врло богат извор информација за све људе који ће се у будућности на овај или онај начин бавити делом Јанка Веселиновића ““ рекао је Бранислав Мартиновић, директор Библиотеке „Јанко Веселиновић“ из Богатића.
Занимљиво је да је ово прва целовита библиографија Јанка Веселиновића икада написана. Прва два делимична покушаја била су пре Првог светског рата и то Јована Скерлића 1906. у „Одјеку“ и „Бранковом колу“ и Јеремије Живановића у уводном делу романа „Хајдук Станко“ 1913. године.
-Ова књига испуњава задатке три завичајна одељења. Богатића, где се Јанко родио, Шапца, где је радио, живео и стварао, и Коцељеве, где је исто тако радио и оставио свога трага. Можда се може рећи да је опус једног писца на потпунији начин осликан тек када се сви наслови његових појединачних дела нађу обележени заједно на једном месту у облику једног утврђеног, логички доследно заснованог библиографског низа који је средство за тачније и дубље представљање књижевног портрета. Ауторке су доследно ово спровеле ““ нагласио је Добрило Аранитовић, истакнути српски библиограф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa