Инфо

6. децембар 2012.6. дец 2012.
КУЛТУРА СЕЋАЊА: САДАШЊОСТ ПРОШЛОСТИ

ПОГЛЕД КРОЗ ОБЈЕКТИВ НА ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

У галерији КЦШ прошле среде, 28. новембра, у 18 часова отворена изложба Андрее Палашти „Друга природа“. Сат времена касније у Библиотеци шабачкој могле су се погледати изложбе Милице Томић „Једнога дана“ и Вахиде Рајмукић „Историје у расправи“
Дугорочни пројекат Марије Ратковић и Дејана Васића „Култура сећања“, започет 2010. године, после прошлогодишњег осврта на шабачко златно доба у 19. веку, изложбама у Културном центру и Библиотеци шабачкој покушава да преиспита доминантне историје. Кроз разматрање Кладовског транспорта, обиласцима места страдања, борбе и отпора у Другом светском рату, као и отварањем питања која покреће процес реституције, аутори и учесници пројекта, желели су да поставе питање: „Шта се десило по завршетку рата?“.
-Сећањем се не бавимо као историчари него се бавимо теоријом сећања, односно политикама сећања и оним што је битно у садашњем тренутку. Ми сматрамо да живимо у тренутку када се озбиљно негира значај антифашизма и народноослободилачке борбе па смо због тога позвали уметнице које се такође баве темама Другог светског рата и односом данашњих политика са политикама Другог светског рата, разматрају их и имају јаке политичке ставове о томе шта треба запамтити и шта никако не треба заборавити ““ рекла је Марија Ратковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa