Инфо

13. децембар 2012.13. дец 2012.
ПЛАНИРАНЕ ИЗМЕНЕ У ЗАКОНИМА О РАДУ И ШТРАЈКУ

ЈОШ ТЕЖИ ПОЛОЖАЈ РАДНИКА

Скупштина Србије могла би следеће године да усвоји нове законске прописе, који, према предлогу Уније послодаваца, предвиђа лакше отпуштање радника.
У новом Закону о раду, чије се усвајање најваљује за следећу годину, постоји могућност да се, између осталих, нађу чланови који ће радни однос на одређено време продужити са 12 на 36 месеци, и омогућити дужи прековремени рад. Повереник синдиката „Слога“ за Мачвански округ Ивица Живковић противи се овом решењу, пошто ће, како сматра, отежати положај радника.
- Ми сумњамо да овај предлог закона идеја људи из Међународног монетарног фонда и појединих страних инввеститора који ни до сада нису водили рачуна о правима радника. Синдикат „Слога“ види опасности у многим аспектима предложеног закона. Лансира се флексибилни рад, скраћење породиљског одсуства на три месеца, скраћење годишњег одмора и боловања, упозорава Живковић.
Приватни послодавци су и до сада били велики противници синдикалног организовања, те ће нова Влада, сматра Живковић, морати да посредује у разговору између приватника и запослених у проналажењу обострано прихватљивог решења.
- Ми ћемо инсистирати на социјално-економском дијалогу. Свесни смо да идеалног решења нема, али све три стране морају, уз сагледавање свих аспеката, да постигну консензус око регулисања права и положаја запослених, каже наш саговорник.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa