Инфо

27. децембар 2012.27. дец 2012.
ЈЕДАН ЗНАЧАЈАН ЈУБИЛЕЈ

СТО ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ШТАМПЕ У ШАПЦУ

Од првог броја који је штампан у примитивној ручно-слагачкој штампарији на 4 стране и у 2.000 примерака, лист је једно време имао тираж у преко 20.000 примерака. И данашњи „Глас Подриња“ својим садржајем и техничким изгледом у колор штампи на педесетак страна, не заостаје за централном штампом, што му може служити на понос и углед читавог колектива
Да би се створили услови за штампање и издавање новина, потребно је набавити штампарију. Заслуга за то припада Андрији Славују који је 1881. године у Будимпешти набавио машину за штампање новина и неколико сандука оловних слова. То је био значајан догађај јер је у Шапцу омогућено штампање новина и књига.
Испод заглавља листа стајало је: „Лист за трговину, домаће и стране новости, економију и књижевност“. Лист је излазио два пута недељно а штампарија се налазила у кући Богатинчевића, преко пута кафане „9 дирека“ где је касније подигнута зграда хотела „Југославија“.
Претплатника је било из Ниша, Ваљева, Пирота, Београда, Крагујевца, Зворника, Митровице и Новог Сада. Значи да својим садржајем није задовољавао само Шапчане и Мачване, већ ширу друштвену заједницу. Поред локалних вести о догађајима и збивањима у локалној средини, лист се бавио општедруштвеним питањима и политичким догађајима ширег значаја. Када је у Народној скупштини Србије вођена расправа о одлуци краља Милана Обреновића да из земље протера краљицу Наталију, лист је био на супротној страни сматрајући да тим поступком краљ крши устав.
Шабачки гласник успео је већ од првих година да окупи шири круг сарадника,поред осталих песника Владимира Јовановића, Владу Илића, правника, Милосава Куртовића, дипломату, Арсеновића, адвоката и друге. Мада је Славуј био власник и први уредник листа, фактички уредник листа био је Владимир М. Јовановић, књижевник и професор Шабачке гимназије.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa