Инфо

17. јануар 2013.17. јан 2013.
ДЕСЕТ ГОДИНА ЦРКВЕ ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ У МАЧВАНСКОМ МЕТКОВИЋУ

СВЕТИЊА БЛИСТА

Народ уз духовно склониште и у добру и злу. Пријатан окружујући амбијент, привлачи децу. Одсликане ретке иконе. Унутрашњи декор допуњују прекрасно украшени столови, столице... У плану библиотека, учење страних језика, соба за компјутере, бесплатан интернет...
Уз десету годишњицу сеоске цркве, изграђене у Барокном стилу за само годину дана уз помоћ донатора и вештих мајстора, захваљујући предузимљивом старешини храма Владимиру Димитрићу и подршци мештана, ова Божја светиња у центру Мачванског Метковића, стално добија свој лепши изглед.
Доминантан је велики звоник, са три сводне крстообручне куполе.
- Цела унутрашњост цркве је фрескописана и позлаћени сви куполни делови. Одсликане су ретке иконе, за овај део Србије: Пресвета Богородица са Богомладенцем на престолу, Богородица Млекопитатељница, хиландарска... Да би се сачувала и потврдила дуговечност, Господ се постарао, те су обасјане специјалним светиљкама лед-диодним. Такво осветљење неће штетити пигментима, а напротив на овај начин продужен је век фрескама, каже старешина цркве, Владимир Димитрић, који је недавно са породицом овом духовном храму Мачвана даривао звоно.
Његовим ангажовањем и уз помоћ бројних донатора уређен је простор око цркве. Изграђена је палионица и парохијски дом, као и читав мали дечји парк, где доминирају клацкалице, љуљашке и тобогани. На пролеће процвета много ружа, зимзеленог дрвећа и осталог зеленила, што окружује цркву и чини комплетно леп угођај, бројним посетиоцима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa