Инфо

24. јануар 2013.24. јан 2013.
ОПШТИНСКИ СУД У БОГАТИЋУ У ВРТЛОГУ РЕФОРМЕ

ДРЖАВА ПОСЕКЛА СВОЈУ ГРАНУ

Незадовољни укидањем суда у Богатићу, запослени у петицији упућеној министру Николи Селаковићу истичу да је скупљи ( 350.000,00 месечно за путне трошкове) и дужи пут до правде у Шабачком суду, где је богатићки премештен. Наменска велика зграда, дуга традиција, ефикасан рад, погранични статус општине, све аргументи за опстанак суда у Богатићу, а недавно стигла и подршка одборника Скупштине
Петицијом, коју су недавно послали министру правде Србије, Николи Селаковићу, запослени у општинском суду у Богатићу, траже враћање правосудне функције у ову мачванску варошицу, где је правда дељена протеклих осам деценија. Прво је то био Срески суд за 34 насељена места, формиран 1931. године. Незадовољници тврде да је овај податак игнорисала и посебна радна група Министарства правде, формирана ради исправки, претходне реформе.
- У Богатићу постоји судска зграда (скоријег датума) рађена наменски за потребе суда, са довољно простора за рад и више од седам судија (колико је предвиђено) са већим бројем осталих радника судијске управе и администрације у односу на постојећи. С друге стране у Шапцу, где смо премештени постоје проблеми са смештајем, јер више судија седе у једној канцеларији, наводи као пример дугогодишњи судија суда у Богатићу Радиша Љубанић.
Детаљнија анализа доводи и до доста других аргумената против премештаја суда из Богатића, а најновијим решењем и укидања судске јединице у овој варошици.
- Враћањем судија, половином октобра прошле године и завођењем предмета грађанске материје, искључиво у суду у Богатићу, тренд прилива предмета одговара оном пре реформе и управо указује на потребу рада седам судија у Богатићу, кажу у овом суду.
Незадовољни су и грађани, а актуелну мрежу судова (са акцентом на овај мачвански случај) сматрају лошијом, нефункционалнијом и скупљом.
- Мислим да припајање суда из Богатића у Шабац, настају муке како за судије и све запослене богатићког суда, тако и за наше грађане, који морају да путују из појединих места општине Богатић, удаљених од Шапца и близу 50 километара. Осим повећаних материјалних трошкова ту су и већи проблеми у путу, каже Живан Јакшић, предузетник из Бадовинаца. Скупштина општине се два пута, дописом обраћала надлежном министарству износећи доста разлога за останак суда у Богатићу. Допис су потписали и сви присутни одборници на претходној седници али одговора није било. Заинтересовани се с правом питају: “Да ли су дописи и стизали до чланова радне групе, задужене за исправку првобитне верзије реформисаног судства?“
У Богатићу се укида чак и постојање судске јединице.
- Ово се не може објаснити ни једним ваљаним разлогом, имајући у виду прилив предмета, затечене, путну инфраструктуру у општини Богатић, околност да је ово погранична општина. Грађани ове општине који уместо да путују до суда 10 до 18 километара, сада треба да прођу поред суда у Богатићу, а неки путују по 40 до 50 километара до суда у Шапцу, каже адвокат Драгомир Бата Јоцковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa