Инфо

21. фебруар 2013.21. феб 2013.
ПИРИНЕЈИ

СЕВЕРНА ШПАНИЈА

Навара је још у 10-ом веку своју покрајину ““ прогласила краљевином. Процват је доживела у 11-ом веку али, сплеткама и раскалашним начином живота четворице синова последњег наварског краља Навара доживљава пропаст. Потом је освајају Французи који остају све до 16-ог века кад долази до уједињења Шпаније при чему је некадашња провинција Навара опет постала саставни део Шпаније.
За разлику од Баскије која лежи на обронцима Пиринеја, суседна Навара се простире нешто ниже тако да за њену климу кажу да је ПОД-пиринејска и карактерише је 9 месеци зиме ““ и 3 лета са пакленим врућинама.
Ова плодна низија има 500 хиљада становника.
Главни град је Памплона; име потиче од његовог оснивача - римског војсковође Помпеја (75 п.е.)
Данас град има 180.000 становника и по много чему представља један од напреднијих у овом делу Шпаније. Познат је по парковима који заузимају простор од ПЕТ милиона квадратних метара! У овој провинцији се много користе ветрењаче које производе чак 60% струје, док се остатак добија соларном енергијом. Навара је моћна индустријска и пољопривредна провинција Шпаније која се још увек успешно бори са недаћама економске кризе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa