Инфо

7. март 2013.7. мар 2013.
ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ

ПУТЕВИМА МАШТЕ ОКО СВЕТА

Књига Миле Старчевић „На леђима слона“ представљена у уторка, 5. марта. О делу за децу и одрасле, богато опремљеном илустрацијама шабачке сликарке Ђоване Гајић, говорили су проф. Тања Поповић, рецезент, прим. др Предраг Тојић и ауторка
На пут око света, али речју и сликом, повела је Шапчане, како најмлађе тако и најстарије, неуморни путописац Мила Старчевић. У својој седамнаестој књизи, а трећој за децу, забележила је бајке и легенде пуне митова и историје са свих континената којима је прокрстарила уздуж и попреко.
-Са континента на континент, из државе у државу, из града у град, из пустиње у прашуму, из древног храма на обалу океана она нас води тако лагано, мирно кроз приче пуне митова, историје, тужних и смешних судбина, обичаја, егзотике, авантуре. Мила нас учи језиком хуманости, радозналости и подсећа да људи живе, боре се, воле и стварају свуда на овој нашој планети. Прочитајте књигу и за тренутак будите и ви светски путници, пустолови који не знају за границе, поделе, различитости. Научите Милин језик љубави према сваком кутку и човеку на овом свету ““ рекла је Тања Поповић, професор разредне наставе у ОШ „Јанко Веселиновић“.
Кратка прозна форма путописа обојеног маштом укорењеном у традицији свих народа доноси нам поруку коју је прим. др Предраг Тојић одгонетнуо и поделио са присутнима.
-Прва порука је за све, а то је да се човек мора радовати симфонији живљења са природом. Порука родитељима да облагороде децу љубављу према природи, да је чувају уз себе, да поштују законе природе и да то преносе даље. И порука свима нама да се морамо обрачунати са тиранима у себи зато што човек, поготово човек у Европи, па и код нас, малтене је као пуштен са ланца. Природом се служи да је обешчашћује, загађује, трује, а све то ради ради неких краткорочних, хедонистичких, ниских интереса. Сви одрасли и деца морају природу више поштовати него што то чинимо сада ““ нагласио је прим. др Предраг Тојић.
За децу, о деци, са децом Мила се дружила по трећи пут. А њих деветоро овога пута пошли су добро утабаним стазама шабачког путописца и својим речима, симпатично и надахнуто, препричали тета Милине приче.
-Ово је први путопис за децу који постоји у нашој Србији. Први путопис са којим се ја поносим јер сам га написала баш из срца и душе. Ово су први истински догађаји које је неко видео и руком написао. Оно што бих хтела да нагласим , а то је да је за мене изузетно задовољство да радим за децу и да радим са децом. То су две тако лепе радости које ме оплемењују па тако добијем елан и снагу за неке нове књиге ““ рекла је ауторка.
И као што пише у упутству за употребу ове књиге: „Да би вам снови били лепи, узбудљиви, необични, поучни, пре спавања обавезно узети ову књигу. Прочитати најмање три, највише пет прича, а онда затворити очи и слушати тишину“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa