Инфо

14. јануар 2010.14. јан 2010.
НЕКОЛИКО ХИЉАДА ХЕКТАРА ПОД ВОДОМ

ВОДА ОЗБИЉНО ЗАПРЕТИЛА

Из Хидрометеоролошког завода најављују да ниво Саве, наредних дана, не би требало да пређе 575 центиметара
Водостај Саве код Шапца је у свакодневном порасту, али највероватније неће достићи алармантних 615 центиметара, како су гласиле прогнозе из Хидрометеоролошког завода. У Градском штабу цивилне заштите је све спремно, али у случају да Сава пређе 6 метара ситуација би била изузетно тешка. Надлежне службе непрекидно надгледају терен и спремне су да заштите грађане и материјална добра.
- Уколико би Сава прешла 6 метара, морали би да бранимо читаво подручје до ушћа Дрине. До пораста водостаја дошло је због већег протока воде у хидроелектрани у Зворнику. Велики проблем прави и Црна Гора, због рада хидроелектрана на Тари. Од Кочиног канала до Дрине би требало поставити вреће, а за то је потребно 100.000 врећа ““ рекао је Александар Стојковић, начелник Градског штаба цивилне заштите.
Стојковић истиче и да су неочишћени канали на подручју Мачванског округа, једним делом, утицали на стварање овакве ситуације.
У општини Владимирци под водом је 500 хектара, а евакуисано је 11 домаћинстава и сва стока из Орлаче. У небрањеном делу поред Саве, у селу Мрђеновцу, река је стигла и до кућа.
- Двориште ми је пуно воде. Кућу смо саградили 1989. године и немам мира, јер Сава излије сваке треће године. Ископала сам канал за одвођење, али кад вода крене, ништа је не заустави. Претпрошле године, људи су кроз своја дворишта пролазили чамцима ““ каже Косара Гранић, чија се кућа налази у близини реке.
Миленко Гранић, такође из Мрђеновца, огорчено каже: ,,Срамота је што и овде није постављен насип. Прошле године, Србољубу Ранџићу вода је однела све пластенике, и сахранила га за целу годину. Ми живимо од повртарства. Нама кажу како не можемо да се договоримо и дамо њиве на којима би се градио насип. Срамота, то су лажи, јер нико нас није ни питао, а не верујем да има човека у Мрђеновцу који не би дао земљу да се гради насип, јер ова напаст од воде ће нас уништити.“
У Коцељеви је поплављено 600 хектара земљишта, а на територији општине Богатић око 3.000 хектара. Начелник Одељења цивилне заштите у Богатићу, Мирољуб Станић, истиче да је на одређеним местима Дрина изашла ван корита и по 5 километара. Станић наводи да се ситуација прати из дана у дан и да ванредне мере подразумевају присутност екипа на терену и њихово реаговање.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa