Инфо

18. април 2013.18. апр 2013.
ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ

И ДЕВОЈЧИЦЕ ТУКУ

На територији коју покрива ПУ Шабац евидентиран пад броја кривичних дела и прекршаја извршених у школама и њиховој непосредној близини. Интензиван рад са децом и ангажовање школских полицајаца најбоља превентива против вршњачког насиља
Крајем марта, Полицијској управи Шабац из Дечјег диспанзера Дома здравља, пријављен је долазак седамнаестогодишњакиње која је у тучи задобила повреде. После прегледа она се са уверењем о лаким телесним повредама јавила у полицију. Инцидент се догодио у тоалету средње Економско-трговинске школе, а у њему су учествовале још две њенњ вршњакиње из Средње медицинске школе. После саслушања жртве и извршилаца, у консултацији са вишим јавним тужиоцем за малолетнике, биће поднете кривичне пријаве, против једна девојчице за наношење лаких телесних повреда, а против друге за помагање.
У ПУ Шабац наводе да до сада нису пријављивани слични случајеви у којима су актери девојчице.
-Протекле године извршено је десет кривичних дела и 12 прекршаја из области Закона о јавном реду и миру. Ако упоредимо ове податке са цифром из 2011., евидентан је пад броја кривичних дела и прекршаја извршених у школи и њиховој непосредној близини - навела је Милена Јелић, инспектор за сузбијање и превенцију малолетничке деликвенције ПУ Шабац, и образложила да је за поменуту статистику највише заслужна чињеница да је велики број школа „покривен“ школским полицајцима.
- На територији која је у нашој надлежности у 18 средњих, 44 основне школе и преко 200 издвојених одељења иде преко 28.000 ученика. Школски полицајац је ангажован у 13, док на територији Града Шапца имамо шест наших службеника задужених за бригу о деци. Колико је њихово постављање у образовне установе делотворно, говори податак да у овим школама знатно мање инцидената- каже Јелићева.
Школе су обавези да пријаве сваки случај насилничког понашања. Уколико надлежни у школи нису упознати са тим да се нешто десило, а дете са повредама стигне у болницу, медицински радници су дужни да контактирају полицију. Сачињава се службена белешка, а о сваком поступању следи допис Центру за социјални рад.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa