Инфо

18. април 2013.18. апр 2013.
ПРЕДСТАВЊЕНА СТУДИЈА ОПРАВДАНОСТИ КОРИШЋЕЊА БИОМАСЕ

ЗА СИСТЕМ ДАЉИНСКОГ ГРЕЈАЊА

У Градској кући прошлог петка представљена је Студија оправданости за коришћење биомасе у систему даљинског грејања града Шапца. Поред градоначелника Шапца Милоша Милошевића и Душана Петровића, народног посланика, скупу су присуствовали чланови Градског већа и Канцеларије за локални економски развој града Шапца, директори јавних предузећа и представници Светске банке. Како је у закључку документа наведено, при тренутном паритету цена, инвестиција у постројење на биомасу као додатни капацитет у систему даљинског грејања града Шапца може бити оправдана ““ пре свега на стратешкој основи са прихватљивим економским параметрима.
Образлажући мотив за анализу оправданости увођења биомасе у систем даљинског грејања, градоначелник Шапца Милош Милошевић истакао је могућност побољшања животног стандарда на два начина: повећањем зарада и прихода и снижавањем цене утрошка енергије.
- Уштеда на трошковима енергије кретала би се од 15 до 30 одсто. То је довољан разлог да даље развијамо идеју о изградњи топлане која би користила биомасу. Могућа локација је Северозападна индустријска зона. Коришћење оваквих капацитета подразумева и производњу санитарне топле воде која би се испоручивала индустријским постројењима али и стамбеним објектима. Отвара се и питање изградње постројења за производњу биомасе. Тема енергетске ефикасности већ више деценија заокупља пажњу развијених земаља, а постала је актуелна и код нас, рекао је градоначелник Шапца Милош Милошевић.
Према речима Душана Петровића, народног посланика, у Србији би око два милиона тона нафте и гаса могло да буде замењено биомасом из шума, а исто толико биомасом која потиче од остатака пољопривредне производње. Још увек се рачуна колико би се могло произвести биомасе на земљишту најнижег квалитета, које није погодно за гајење житарица, воћа и поврћа, али јесте за биљке које брзо расту и дају велике количине биомасе. То значи могућност да Србија постане регионална сила у производњи енергената.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa