Инфо

30. мај 2013.30. мај 2013.
ПРОТИВГРАДНА ЗАШТИТА У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

БОРБА ПРОТИВ НЕПОГОДА

И поред правовремене противградне заштите непогоде нанеле велике штете усевима у шабачком крају. Пољопривредници немају навику да осигуравају усеве као што не примењују и заштитне мере против града
Од пројектованих 29, у шабачком крају делује 28 противградних станица чиме је покривено читаво подручје од еветуалних непогода. Ипак недавно невреме праћено јаким градом нанело је велике штете стрним усевима, воћу и поврћу па се опет поставља питање ефикасности ових заштитних мера.
- Противградна заштита још увек функционише по старом систему који заостаје у односу на европске стандарде. Ове године се појавио и додатни проблем, недовољан број противградних ракета, само по три на свакој станици, што је било недовољно да ублажи последице невремена. Последице тога су веома изражене јер овог пролећа дошло је до озбиљних штета на усевима нарочито у атарима села Прњавор, Рибари,па потом у Дреновцу и околини- каже Предраг Срдановић, директор Дирекције за пољопривреду Града Шапца.
Жестоко невреме захватило је Прњавор и Рибаре 11. маја када је, такорећи све сравњено са земљом на површини од око хиљаду хектара. Њиве под стрним житима морале су потом бити заоране а под сојом пресејане. Кукуруз је због могућности регенерације у опоравку али је страдало поврће. Велике штете су и на воћу, старији засади буквално су остали без рода док млађи засади ће вероватно морати да се обнове.
Уз све то долази и чињеница да је због познатих економских услова, али и немања навике, мали број пољопривредника осигурао своје усеве како би последице штете биле бар донекле ублажене.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa