Инфо

20. јун 2013.20. јун 2013.
СА ПУТА ПО МАЛОЈ АЗИЈИ

СЕДМО ЧУДО

Када је крајем 19-ог века, археолог Џон Вуд, недалеко од града Ефеса у мочварном земљишту и зараслом шипражју открио само један високи и зубом времена нагрижен стуб са тек по неким остатком оштећених мермерних блокова ““ није ни сањао да је пред њим једно од седам светских чуда ““ у свету познат Артемидин храм!
Још од оснивања антички град Ефес се повезује са култом богиње лова и чедности. Храм јој је саграђен у ВИ веку п.н.е. по налогу лидијског краља Креза. Направљен је од првокласног мермера и украшен златом. Његови витки и елегантни стубови високи 20 метара штитили су колосалну статуу контраверзне богиње Артемиде која се својевремено налазила у средини светилишта. Први пут је храм уништен ватром коју је у наступу лудила изазвао један верник. Обновљен је када су под утицајем светог Павла, Пагани у масовном броју почели да прелазе у хришћанску веру и на тај начин Артемидин култ замењивали Богородичиним. Но, поново је уништен од стране Гота да би га, дефинитивно докрајчили земљотреси и време...
Но, упркос толиким несрећама светилиште је сваки пут обнављано или наново грађено што доказује колико је било значајно за народ. А да је Артемида из Ефеса била матријархално божанство закључује се на основу иконографских приказа, слика и склуптура уметника из Мале Азије који су је у својим делима представљали као богињу плодности са много дојки.
(Посетиоци који желе да обогате своје сазнање о Ефесу, а нарочито о богињи Артемиди, могу без проблема отићи у оближње место Селџук у којем се налази јединствен Музеј Ефеса са изузетно богатом збирком експоната изложених напољу и унутра ““ пажњу привлаче посебно они који су пронађени приликом ископавања).

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa