Инфо

1. август 2013.1. авг 2013.
НЕДОУМИЦЕ ОКО ПРОДАЈЕ ПШЕНИЦЕ ОВОГОДИШЊЕГ РОДА У МАЧВИ

ЦЕНА ПОДЕЛИЛА ПРОИЗВОЂАЧЕ

Скромна количина од 59.500 тона хлебног жита за потребе Републичких робних резерви по цени од 20. динара за килограм, привилегија, корист или неслана шала. Остале, највеће количине мачвански произвођачи продају млинарима, углавном по 16 динара за килограм
Сељаци у Мачви са којима смо разговарали о продаји пшенице овогодишњег рода, тврде да су по ко зна који пут насамарени, највише од државе. Прво, жетва је завршена, богат род ускладиштен, а када је у питању цена, многи произвођачи се осећају превареним.
Републичка дирекција за робне резерве одлучила је да ове године откупи 59.500 тона хлебног жита по утврђеној цени од 20 динара за килограм. У Србији је захваљујући богатом роду, произведено много више.
- Понадали смо се да ће то бити и коначна цена, мада и она тешко покрива улагања у производњу. Та, назови жеља државе да нам помогну мотивишући остале купце, претворила се у неизвесну и узалудну трку за валоризацијом сопственог труда око овогодишње производње пшенице, каже Аврам Гишић, један од незадовољних произвођача пшенице из Белотића.
Велики произвођачи, пре свих они у Војводини похрлили су да продају хлебно жито, које је ове године богато родило и брзо испунили планирану квоту, коју је одредила Дирекција. Сва остала пшеница, може бити предмет продаје ( произвођачи то желе јер им је новац неопходан из разних разлога) али млинари су понудили мање-више 16 динара за килограм. То је процењују произвођачи испод сваког минимума. А зарада о којој маштају, говоре скоро иста, кад богато или сиромашно роди.
- Потребна нам је већа заштита и боља организација. То једноставно, морамо предузети. Држава би требало да нам помогне истински, јер је то и у њеном интересу, а пшеница је стратешки производ за свакога, каже Радојица Субић из Совљака.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa