Инфо

17. октобар 2013.17. окт 2013.
ДЕО КРЕДИТА РАЗВОЈНОГ ФОНДА АБУ ДАБИЈА МАЧВИ

ИНВЕСТИЦИЈА И ПОМИРЕЊЕ

Заменик председника Комитета за сарадњу Србије са Уједињеним Арапским Емиратима, Млађан Динкић, прошлог четвртка посетио Шабац. Једна четвртина кредита Развојног фонда Абу Дабија за наводњавање биће пласирана у Мачви. Динкић признао грешку што је од Немање Пајића тражио прекомпоновање власти у Шапцу
Према речима Млађана Динкића, четвртина средстава из кредита Развојног фонда Аву Дабија, у износу од 22 милиона евра, биће пласирано за наводњавање 8.000 хектара обрадивог земљишта у Мачви. Навео је да Градска управа Шапца има велике заслуге што ће Шабац, заједно са Богатићем, бити у првој фази пројекта, имајући у виду да је било потребно урадити одговарајуће студије о изводљивости. Мачва ће, уз Војводину, једина добити средства у овој фази.
-Многим другим подручјима у Србији такође је потребно наводњавање, али студије нису урађене. Овде су припремљене, заједно са институтом “Јарослав Черни“. Очекујемо да се у овом месецу потпише уговор о кредиту са Развојним фондом Абу Дабија. Скупштина треба да га ратификује. Услови су усаглашени. Држава ће примити кредит, тако да то неће ништа коштати ни Шабац ни Богатић. Комплетну инвестицију сносиће Република, рекао је Динкић.
Влада ће организовати процес извођења радова, али Динкић каже да је његова препорука да се у тај процес укључи и оператива региона где се радови врше, јер је то шанса да се и грађевинарство покрене. Додаје да ће радови моћи да крену одмах по завршетку зиме.
Како Динкић наводи, ради се о кредиту који ће Србија добити на период од 20 година, са 5 година почека и каматном стопом од 2,5 одсто годишње у фиксном износу. Идеја је да се тим средствима уради примарна мрежа канала за наводњавање и да се подигне количина приноса у Мачви.
-Србија данас извози 3 пута мање пољопривредних производа по хектару него Хрватска, а 30 пута мање него Холандија. Без ових инвестиција никада нећемо достићи чак ни Хрватску. Намера је да се приноси вишеструко увећају, и да мачвански сељаци више не зависе од воље бога, него да имају могућност да своје њиве наводњавају, а када су поплаве да их одводњавају, објаснио је Динкић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa