Инфо

7. новембар 2013.7. нов 2013.
У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

ДОЖИВЉЕНО ДУХОВНО ИСКУСТВО

У сали Народног музеја у Шапцу, претходног четвртка, одржано је предавање Димитрија Стефановића, српског музиколога и диригента, генералног секретара САНУ. Академик је говорио о својим духовним искуствима, што је, судећи по атмосфери у сали, био духовни доживљај за оне који су му присуствовали. Као искусни предавач, водио је рачуна о оптималном времену које “држи“ пажњу, а повремено би, спонтано запевао и заплакао
У Гимназији сам свирао џез и ту, поред младалачке радости, није било дубљег музичког искуства. Оно се почело отварати постепено, слушајући хор Панчевачког српског црквеног друштва, углавном руске и украјинске композиторе. Кад сам био млад, нисам могао ни да претпоставим да ћу једног дана певати, а још мање, дириговати овим хором скоро пола века, рекао је академик.
Рођени Панчевац, дипломирао је енглески и немачки језик на Филозофском факултету и историју уметности на Музичкој академији у Београду. Докторирао је на Универзитету у Оксфорду.
-У Оксфорду су почели да ми се шире видици. У Енглеској, где сваки колеџ има своју капелу, једне вечери, професор је на енглеском језику изговорио молитву Светог Јована Златоустог из наше литургије. Тада сам је први пут чуо. И тако је то кренуло... Научни рад у Оксфорду, донео ми је неслућене музичке и духовне доживљаје и богато искуство, а искуство се ствара постепено и обогаћује путовањима.
А путовао је много, “од Оксфорда до Кине“, сусретао се и друговао са чувеним научницима попут Егона Велса (који је оставио значајан траг у његовом животу) до великих духовника.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa