Инфо

21. новембар 2013.21. нов 2013.
ТАЊА РАДОВАНОВИЋ ПОСЛАНИК У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ ИЗ ШАПЦА, О ЗДРАВЉУ ДЕЦЕ, ОМЛАДИНЕ И ЖЕНА

ПРИОРИТЕТ НАД ПРИОРИТЕТИМА

Здравље мајке и детета, посебно одојчади и деце до пет година, указује на здравље целе популације, степен развијености здравствене службе, као и развијеност друштва у целини.
Предлог закона о остваривању права на здравствену заштиту деце, трудница и породиља поднео је председник Народне скупштине Небојша Стефановић.
Предложени закон предвиђа да сва деца, труднице и породиље имају право на здравствену заштиту на основу здравствене исправе коју издаје Републички фонд за здравствено осигурање без обзира да ли је тај документ оверен или није.
Управо све ово тиче се целокупног друштва, интерес сваког појединца мора бити приоритет свих нас.
Битно је рећи да закон не иде у правцу тога да они који не уплаћују доприносе буду заштићени јер тиме треба да се баве пореске управе и друге надлежне институције које треба да покажу чврстину у наплативости пореза и доприноса.
Предложним законом труднице и породиље ће добити несметани третман а омогућиће се њихова здравствена заштита у најкраћем року, јер фонд не сме да чека када су у питању деца, труднице и породиље.
Све ово је у ствари борба за повећање наталитета и здравствене заштите деце, породиља и трудница. Ово у потпуности отклања све сумње и предвиђа казне ако се не извршава закон.
Многе жене као разлог за одлагање рађања „за нека боља времена“ наводе управо материјалне егзистенцијалне проблеме, а посебно незапосленост.
Упркос свеприсутној бризи због пада наталитета, да ли ће незапослена трудница или породиља бити и материјално подржана од друштва ““ у значајној мери зависи од тога да ли су власти у њеном граду или општини издвојиле новац.
Разлози за доношење овог закона садржани су, пре свега, у потреби да се створе услови за остваривање права на здравствену заштиту категорије становништва која је обухваћена посебном уставно-правном заштитом.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa