Инфо

11. март 2010.11. мар 2010.
МЕЂУОПШТИНСКИ ИСТОРИЈСКИ АРХИВ

ОД СЛОВЕНИЈЕ ДО СТАРЕ СРБИЈЕ

Прошлог уторка у Међуопштинском историјском архиву у Шапцу одржана промоција књиге “Народне ношње Срба“ аутора етнолога Ивана Терзића и фотографа Слободана Бугарчића
- Етнолози ранијих генерација бавили су се народном ношњом у оквиру сфере свог интересовања, обрађивали одређене целине, али нико до сада није обрадио традиционалну ношњу комплексно и обухватио све етничке просторе Срба. Тај задатак је припао етнологу млађе генерације Ивану Терзићу- рекао је мр Славко Богојевић архивски саветник приликом промоције књиге.
Ношња представља најкомплекснији домен народног стваралаштва, она поред практичног, одевног предмета има и заштитну, друштвену и економску моћ, понекад носи обележје историјских дешавања. Преко текста неоптерећеног сувопарним научним апаратом са великим бројем фотографија, читалац може да се упозна са најважнијим карактеристикама и изгледом српске народне ношње на подручју од Словеније до Македоније.
- Идеја да реализујемо овакав пројекат потекла је из младалачке љубави према фолклору. Када смо почели са радом схватили смо да на ту тему никада нико није свеобухаватно писао, што нас је додатно охрабрило. Пошто се некада може више рећи објективом него речима, књига обухвата 334 обележене фотографије ““ истиче фотограф Слободан Бугарчић.
- Са одушевљењем сам прихватио идеју да све објединимо на једном месту, са што мање текста а више фотографиија, јер сматрам да једна фотографија лаику може да пружи више информација од неразумљивог текста ““ навео је аутор Иван Терзић.
Књига има текст и на енглеском језику, јер је један од циљева аутора да овим издањем покажу свету богатство наше народне традиције. У плану је и нови пројекат који ће поред српске, обухватити и ношње националних мањина које су живеле или још увек живе на територији Србије.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa