Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
ОБЕЛЕЖЕНО СТО ГОДИНА ОД КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

СТАЗАМА ЈУНАКА

Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред, речи су војводе Живојина Мишића које су, после сто година, поново одјекнуле у манастиру Боговођа, одакле је 1.350 планинара из шездесет два клуба и друштва кренуло пут манастира Ћелије где се налази Спомен костурница погинулим јунацима у Колубарској бици. Међу њима нашла су се и двадесет три члана Планинарско смучарског друштва „Цер“, четрнаест Планинарско алпинистичког клуба „Чивија“, као и чланови Удружења грађана „Церски марш“.
- Ово је била узвратна посета Планинарско смучарском друштву „Ћира“ из Лајковца, организатору ове манифестације под покровитељством Планинарског савеза Србије, а нашим гостима на прослави стогодишњице Церске битке. Посебно истичем њихово гостопримство с обзиром да су од планираних четристо педесет до петсто учесника угостили нас 1.350. Овом приликом освештан је споменик на брду Човка који су поставили планинари ПСД „Ћира“ у знак сећања на Димитрија Туцовића и петсто педесет изгинулих Срба од аустроугарске руке 1914. године ““ рекао је Живан Жика Николић, плнинар ПСД „Цер“ које је у овом походу присећања и одавања почасти предводио новоизабрани председник Ненад Ђермановић.
Прилику да обиђу манастир Боговођу који датира још из петнаестог века, етно кућу у Боговођи, Жупањачку воденицу из петнаестог века на реци Љиг, брдо Човку, тактички веома важну коту у Колубарској бици, манастир „Ћелије“ из четрнаестог века, обновљен 1923. године, главно жариште ове битке Враче брдо и манастир Ћелије, имали су и гости из Републике Српске, Црне Горе и Мађарске.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa