Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
МИНИСТАРКА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПРОФ. ДР СНЕЖАНА БОГОСАВЉЕВИЋ БОШКОВИЋ

РАЦИОНАЛНО ТРОШЕЊЕ ЈАВНИХ СРЕДСТАВА

Коментаришући предложени буџет за 2015. годину, гостујући у Јутарњем програму РТС, министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић је подвукла да ће због мера штедње буџет бити мањи у односу на овогодишњи за око 10% и да је смањење резултат опредељења да се крајње рационално троше средства буџета најавивши да ће се у наредној години субвенционисати пољопривредне површине до 20 хектара и да се неће давати субвенције за закуп државно-пољопривредног земљишта као и да ће премије за млеко остати исте а да се уводе и две нове мере као подршка развоја сточарства уз напомену да нико неће бити оштећен.
Министарка Богосављевић Бошковић је најавила и пројекте за наводњавања за чију реализацију је опредељен новац из кредита из Абу Дабија. Изградња система за наводњавање би могла да почне након Нове године, најавила је министарка, и подвукла да је припремљено 14 пројеката а 11 пројеката се налази у научној фази који ће до 1. јуна наредне године бити завршени као пројекти. Већина система за наводњавање ће бити у Војводини а план Министарства је да у наредне 3 године око 100.000 хектара буде покривено овим системима.
Говорећи о извозу пољопривредних производа на тржиште Руске Федерације министарка Богосављевић Бошковић је подвукла да су се све надлежне инспекције обе државе усагласиле, да су потписани сертификати али и да наши пољопривредници и компаније морају да повећају призводњу што ће бити омогућено стимулисањем пољопривредне производње и обезбеђивањем додатних инвестиција, како домаћих, тако и страних.
Министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић је гостујући у Јутарњем програму на РТС изјавила да је приликом недавне посете кинеског премијера и привредника из Кине потписан докуменат који омогућава извоз јагњећег меса на тржиште Кине као и да су усаглашени сви сертификати када се ради о говеђем месу и тај ће протокол бити потписан до краја јануара месеца, што практично значи да можемо да извозимо на тржиште Кине говеђе и овчије месо које се производи у Србији. Министарка Богосављевић Бошковић је нагласила да је то резултат који је последица великог броја успешних састанака, посета и провера од стране надлежних кинеских инспекцијских служби у протеклим месецима уз и оцену да Србија има одличан квалитет меса и да постоји велика могућност за извоз великих количина меса из Србије у Кину.
Министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић је најавила и почетак рада Националне Референтне лабораторије наглашавајући да је ова лабораторија питање националног интереса. Припреме су, како каже министарка Богосављевић Бошковић завршене, лабораторија може да крене да ради, у потпуности је опремљено и спремно за почетак рада фитосанитарно одељење, одељење које се тиче биља, семена, садног материјала а при крају је опремање одељење за хемијска испитивања и одељење за испитивање квалитета сировог млека које ће почети са радом почетком наредне године.
(Званична интернет презентација

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa