Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
РАЗИГРАНО И НА ФОЛКЛОРНОЈ СЦЕНИ

ХАЈД ПОВЕДИ ВЕСЕЛО...

Крај децембра је, традиционално, резервисан за годишње концерте када су у питању Ансамбл народних игара „Хајдук Станко“, Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ и Уметнички ансамбл „Чивија“. Свој рад на чувању богате културне традиције током протеклих годиину дана пред шабачком публиком, родбином и пријатељима, у предновогишњем расположењу, са великом вољом и ентузијазмом, показују са великом љубављу. Добре вибрације и налет енергије осете како они најмлађи тако и најстарији.
То се могло осетити и у препуној сали Шабачког позоришта 20. децембра где су чланови Првог извођачког ансамбла АНИ „Хајдук Станко“ подигли атмосферу до усијана кореографијама из различитих крајева Србије. На програму су биле „Игре са подручја Косова и Метохије“, „Игре са Старе планине“, херцеговачка поскочица „Линђо“, „Србијанско надигравање“, „Врањанска свита“, „Влашке игре“, „Шопска свита“. Народни оркестар под управом Младена Алексића пратио је сва извођења извевши и једну своју соло тачку.
Први дечји ансамбл представио се „Колажом игара из Србије“ са којом су 28. децембра наступили и у Српском народном позоришту у Новом Саду. Први пут премијерно су наступила и деца из Фолклорне секције из Мајура показавши заједно са старијима своје умеће.
Овим концертом АНИ „Хајдук Станко“ је заокружио своју успешну годину показавши све кореографије које су биле кључне за поновно освајање првог места на Међународном фестивалу у Грчкој. Током протекле године обишли су и Француску и земље у околини доносећи на сцену лепоту српске традиције и игре.
И поред позитивне треме која се осећала у Спортској хали „Зорка“ међу члановима и руководством КУД „Абрашевић“ у суботу, 27. децембра, на „Новогодишњем концертом“ показали су више од игре. Са познатом крилатицом „Куд Абрашевић, туд и ја“ у предвечерје великог јубилеја, сто десет година постојања, играло се и певало више од два сата.
Концерт је отворен извођењем нове кореографије Првог фолклорног ансамбла „Московска ноћ“. Прва група Школе фолклора извела је „Жабарско коло“, а чланови Дечјег ансамбла „Игре из Србије“. Секција рекреативаца одиграла је „Игре из Србије“ и „Игре из околине Ниша“, а Омладински ансамбл „Биљана платно белеше“. Новоосновани Фолклорни ансамбл „Јеврем Обреновић“ из Јевремовца представио се „Играма из Шумадије“. Уследиле су „Хајд поведи весело“ друге групе Школе фолклора, „Игре са Старе планине“ Другог фолклорног ансамбла, „Херцеговачка поскочица“, „Гламочко немо коло“, „Буњевачке игре“, „Колаж игара“ Првог фолклорног ансамбла.
Током вечери наступио је Народни ансамбл „Тандрчак“ под управом Милана Дамњановића, Микица Антонић отпевавши „Мој бехаре“ и „Андолију“, док је Велики народни оркестар КУД „Абрашевић“ по управом Ибрахима Ахметовића извео „Етно сплет“. Концерт је завршен великим финалним колом.
Већ наредне вечери, 28. децембра, али у Шабачком позоришту заиграли су чланови УА „Чивија“. Ситуација слична ““ узаврела, испуњена емоцијама у срцу и на лицима, како играча тако и присутних у препуној сали која је дисала у ритму одличних вибрација.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa