Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
БИБЛИОТЕКА ШАБАЧКА

ЦВЕТ ДОВОЉНО СМЕО ДА МИРИШЕ

Библиотека шабачка, институција која негује модерну традицију, и у току протекле године, потврдила је да је установа која примерено и озбиљно ради на плану своје мисије.
Када су у питању стручна усавршавања, од неколиких, издвојили бисмо учешће на два Међународна скупа „Књига до деце ““ Књига за децу“ и „Времеплов: дјечји одјели јучер-данас-сутра“, где је представљен пројекат “Рођени за читање“ у оквиру Библишине рингераје.
Од многобројних програма културе, издвојило бисмо неколике: „Лутам, још витак, са сребрним луком“, изложба која је организована у сарадњи са Народном библиотеком Србије у поводу Дана државности, изложба Александра Зографа, „Србика“, изложба старих и ретких српских књига у поводу Дана Библиотеке и Дана европске баштине, „Лик, портрет, слика“ Звонка Марковића, добитника награде „Игор Белохлавек“ и годишња изложба Дечје креативне радионице „Трагом наше традиције“.
У току године која је на искрају, Библиотека је обележила 80 година од рођења Бранка Миљковића књижевно-уметничком вечери под називом „Принц ватре“. Стихове српског песника, „цвета довољно смелог да мирише“, говорио је драмски уметник Небојша Дугалић.
У оквиру облежавања стогодишњице Великог рата, приређена је изложба „Шабац на граници“, предавање Сање Петровић Теодосијевић ““ „Дуга сенка Великог рата“ и представљање књиге „Велики рат“ Гордане Илић Марковић. Никако не бисмо смели да изоставимо Научни скуп посвећен Станиславу Винаверу, организован у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност из Београда, а који је, после много година ћутања, вратио генијалног Шапчанина у српску књижевну свест.
Поред стручног рада и програма културе, запослени у Библиотеци, велику пажњу посвећују раду са децом и младима, који, у радионицама организованим за њих, обогаћују своје знање и усавршавају таленте.
Од Министарства културе и информисања, Библиотеци шабачкој су одобрена средства за шест пројеката ““ за завршетак изграде Анекса; на Конкурсу за финансирање уметничких дела из области визуелних уметности насталих у протеклих пет година, одобрена су средства за два пројекта: „Шах“ Мирјане Укропине и „Нова уметност у новој Библиотеци“, у оквиру којег ће настати радови Мурал Предрага Комановића и Градско огледало Бранислава Николића. Такође, захваљујући средствима из Министарства, конзервирано је 20 књига из фонда Старе и ретке српске књиге.
- Када анализирамо наш стручни рад, програме културе и пројекте, ми смо веома задовољни, а надам се да је такав утисак и културне јавности. За наш најважнији пројекат - завшетак Анексне зграде, од Министарства културе и информисања смо добили осам, од Градске управе пет, а из наших програмских средстава издвојили смо три милиона динара. Надам се и дубоко верујем, с обзиром да су остали још инфраструктурни радови, да ће Анекс бити наредне године завршен. То је оно што је најважније, изјавила је директорка Соња Бокун Ђинић.
Ни ове године нису изостала признања за установу која у бази података има 16.571 члана. Библиотека шабачка је добитник признања „Капетан Миша Анастасијевић“ за унапређење културе и рада у културној индустрији на нивоу Мачванског округа и прве награде на Фестивалу филма о библиотеци за филм „Три, четири, петири САД“.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa