Инфо

1. јануар 2015.1. јан 2015.
ПРИЧА

СВЕ СУ ТО ДРУГИ У НАМА

Сваки човек потиче из свог детињства, рекао је француски књижевник и ратни пилот Сент Егзипери, писац чувене књиге Мали принц.
Све што је у нама није наше, у нама је део предака, део сутрашњег живота, део будућности, само је малени део нашег личног у нама, рекао је један од градитеља света, немачки песник Гете.
Једино ствараоци граде истину, која улепшава човека, рекао је Максим Горки. Сви остали житељи наше земље служе се истинама да би унаказили један другога.
О онима, који су нешто постигли ми се трудимо и дању и ноћу да докажемо: они су исти као ми, они су несрећни и грешни, то што су постигли, то смо могли и ми, ништа они нису бољи од нас.
Сваком се случајном паду поштеног човека радујемо, свако нас добро и свако нас зло подједнако узнемирује. Велике успехе других људи пратимо ситним пакостима, опаком жеђу за осветом, и лицемерним моралом.
За илустрацију карактера нашег човека најбоље ће послужити Езопова басна Лисица и дрвосеча из шестог века пре наше ере.
Бежећи од ловаца опази лисица неког дрвосечу и замоли га да је сакрије. Дрвосеча јој рече да уђе у његову колибу. Кад стигоше ловци, дрвосеча им каза да није видео лисицу, али им је руком дао знак да је у колиби. Ловци не обратише пажњу на руку, него на речи, и одоше даље. Лисица изађе из колибе и оде својим путем. Дрвосеча је позва и изгрди што му се није захвалила за спасени живот. Тада му лисица одговори: “Твоје руке и твоје речи нису говориле исто“.
Томислав Арсеновић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa