Инфо

8. јануар 2015.8. јан 2015.
ЈОШ ЈЕДНО ПОЈЕФТИЊЕЊЕ ГОРИВА

ТРЕНД КОЈИ (НИ)ЈЕ ОДРЖИВ

На радост возача, нафтни деривати на пумпама у Србији појефтинили су још једном, у просеку за два динара по литру
Током последња два месеца цене нафтних деривата на пумпама у Србији, у зависности од врсте горива, појефтиниле су и до 20 динара по литру. Вредност сирове нафте на светском тржишту пала је за више од 40 одсто у односу на лето, што је и главни узрок нижих цена. Представници Удружења власника приватних бензинских станица сматрају да ће пад цена нафте на глобалном нивоу ускоро бити заустављен, што ће се одразити и на корекцију цена.
- Пад цена сирове нафте на светском тржишту условио је и пад малопродајних, односно потрошачких цена на пумпама у Србији. То појефтињење је приближно сразмерно глобалном тренду. Оваква ситуација је вероватно неодржива на дужи временски период, те сматрам да ће у наредних пет-шест месеци доћи до благог раста цена нафте на светском тржишту, што ће условити и повећање малопродајних цена, каже Милан Ракић, председник Удружења власника приватних бензинских станица.
На промену цена нафте у блиској будућности може утицати повећање акциза на нафтне деривате, које је ступило на снагу првог дана 2015. године. Поред тога, цене горива, у највећој мери, диктира доминантни дистрибутер и трговац дериватима, Нафтна индустрија Србије.
- Повећање акциза на моторна горива ће условити благи пораст цена на пумпама, за два до пет динара по литру. То највише зависи од политике цена коју буде спроводила Нафтна индустрија Србије, јер Удружење власника приватних бензинских станица Србије готово да уопште не утиче на формирање цена нафтних деривата. Малопродајне цене горива у Србији диктира НИС, објашњава Ракић.
Према актуелном ценовнику, на НИС пумпама бензин од 95 октана продаје се за 128 динара, док цена бензина од 98 октана износи 140 динара. Еуро дизел гориво стаје 143 динара, док за литар течног нафтног гаса треба издвојити 77 динара.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa