Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
ЕУ ПОДРЖАВА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ

ДИРЕКТНА ПОДРШКА АГРАРУ

Министарство пољопривреде и заштите животне средине саопштило је да ће пољопривредници у Србији наредних шест година моћи да конкуришу за 175 милиона евра бесповратне помоћи коју даје Европска унија.
У саопштењу Министарства истиче се да би помоћ ЕУ требало да доведе до укупних инвестиција у домаћем аграрном сектору од око 400 милиона евра.
- Ово је изузетно добра вест и представљаће значајну помоћ нашим пољопривредним произвођачима. Пољопривредници ће самостално са својим пројектима моћи да аплицирају за ова неповратна средства и на тај начин поспеше производњу и подигну ниво конкурентности својих производа, како би могли да парирају европским фармерима, изјавила је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић. Циљеви Програма су повећање безбедности хране у Србији и унапређење конкурентности сектора пољопривредне производње и прераде, као и помоћ Србији да се постепено усклади са стандардима ЕУ. Укупни буџет у вредности од 175 милиона евра биће на располагању српским пољопривредницима у виду грантова за суфинансирање одговарајућих инвестиција уз максималан јавни допринос од 70 одсто прихватљивих трошкова. Богосављевић Бошковић је нагласила да се на тај начин пољопривредницима олакшава приступ изворима финансирања у тренутку када им је новац најпотребнији. Средства ЕУ моћи ће да се инвестирају у пољопривредна газдинства која производе млеко, месо, воћ и поврће и друге усеве. ЕУ помоћ даваће се и за прераду и пласман пољопривредних производа и биће намењена микро, малим и средњим предузећима за прераду млека, меса, воћа и поврћа. Подршка ће се пружати и пољопривредним произвођачима који почињу органску производњу, али и у спровођењу стратегија локалног развоја. Како је наведено, помоћ ће бити намењена и развију приватних капацитета за сеоски туризам, а предвиђена је и техничка помоћ стручњака из ЕУ који ће домаћим властима помоћи у реализацији програма. Делегација ЕУ у Србији саопштила је да ће пружати финансијску помоћ пољопривредном сектору у Србији кроз систем управљања и контроле који је у складу са стандардима добре управе у савременој јавној администрацији еквивалентној сличним организацијама у земљама чланицама ЕУ. Наведено је да надлежни органи у Србији тренутно припремају овај систем уз подршку ЕУ, као и да та фаза мора да се заврши да би први позиви за подношење предлога могли да се објаве.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa