Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Крајем недеље, односно 31. јануара обележавамо национални дан борбе против пушења. То је време да се подсетимо шта смо ми урадили у склопу борбе против пушења. Шта је урадила држава у склопу националне стратегије борбе против пушења, која се не састоји само у доношењу закона о забрани пушења у одређеним просторима, већ у превентивном деловању у образовању против болести зависности. Сигурно можемо поставити питање шта су урадили привредни и непривредни субјекти који имају обавезу да спроведе закон о забрани пушења у затвореном простору. Шта је урадила надлежна инспекција да то исконтролише и изриче санкције, а на крају шта су урадили појединци, а пре свега родитељи и лекари својим примером и деловањем, пре свега на младу популацију, да се одврати од узрока настанка болести које у 90% погађају пушаче.
Видимо, да некадашње кампање које су давале резултате већ одавно јењавају, уместо да борба против пушења буде перманентна. Не врше се истраживања о ефектима тих кампања.
У нашој средини, примећено је да се у свим установама, а пре свега у привредним субјектима не поштују одредбе наведеног закона. Неки привредни субјекти регистровани за промет цигарета не поштују одредбу о забрани продаје цигарета малолетницима. Родитељи, здравствени радници и васпитачи својим лошим примером негативно утичу на стварање армије нових пушача. Примећено је на улици да су релативно мала деца одана овом пороку.
Обавеза угоститељских објеката да омогуће простор непушачима се не поштује.
Можемо рећи, и даље је присутан благи терор над непушачима, да прихвате пушаче због дружења, а они их трпе због колегијалности, а на своју штету.
У овој борби морамо сви преузети свој део одговорности, а пре свега државни органи, здравствене установе које се баве превенцијом, еколошке организације, васпитачи и родитељи пре свега.
У овој борби нема невиних, већ само, мање или више одговорних.
ЗА ШАБАЧКИ ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ, Триф

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa