Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.

СВЕТИ ТРИФУН И ВАЛЕНТИН

Свети великомученик Трифун је рођен у трећем веку, у селу Кампасада у Фригији, од сиромашних и побожних родитеља. Пошто је био је обдарен даром чудотворства, многе је болеснике исцелио својим молитвама. Кад је то чуо цар Гордијан, чија је ћерка била душевно болесна, позвао га је да дође у Рим да јој помогне. После свих неуспелих покушаја од разних лекара, млади Трифун је успео да излечи Гордијану. Цар га је наградио многим даровима, али је он све разделио сиромасима, вративши се у своје село да чува гуске и моли се Богу. У време цара Декија, свети Трифун је био љуто мучен и на послетку посечен мачем 250 године.
У западнохришћанској традицији, истог дана се празнује свети Валентин, који је био епископ у италијанском граду Интерамни у трећем веку. Постао је познат када је исцелио брата римског трибуна, сина познатог философа Кратона.
Према веровању, Валентин је светитељ који помаже девојкама несрећним у љубави. Када је у старом Риму, император Клаудије ИИ, закључио да су неожењени мушкарци бољи ратници од оних који имају жене и породицу, забранио је брак младим мушкарцима. Зато је Валентин у тајности венчавао младе парове, док га нису открили. Клаудије је наредио да га убију 14. фебруара 269. године нове ере. По легенди, Валентин је пред смрт послао слепој тамничаревој ћерки писмо у којем се налазио шафран и захвалност на њеној љубазности, након чега је она прогледала.
Обичај да се овог дана слави празник заљубљених није повезан ни са једним од ова два светитеља, већ датира из времена античке Грчке, када су слављена божанства плодности и брака.
Предсмртна молитва
светог Трифуна
“Господе Боже богова и Царе царева, Најсветији од свих светих, благодарим Ти што си ме удостојио да завршим подвиг без колебања. И сад ти се молим, да ме се не додирне рука демона невидљивог, да ме не свуче у дубину погибељи. Нека ме свети Твоји ангели уведу у красна насеља Твоја и учини ме наследником царства Твог жељеног. Прими душу моју и услиши молитву свих оних који буду Теби приносили жртве за спомен мој; погледај на њих из Твог светог обиталишта; даруј им обилне и нетрулежне дарове. Јер си Ти једини благ и милостив Дародавац, во вјеки вјеков, амин.“
(Охридски пролог, владика Николај)
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa