Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.
ПОТПИСАН УГОВОР О рЕКОНСТРУКЦИЈИ ТОПЛОТНИХ ПОДСТАНИЦА

ВЕЋА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ

Представници „Топлане Шабац“ потписали су прошле седмице у Министарству рударства и енергетике уговор којим се наставља реализација четврте фазе програма КФЊ Немачке развојне банке
Вредност пројекта износи 400.000 евра, а та средства биће искоришћена за реконструкцију топлотних подстаница. До сада је, у оквиру истог пројекта обављена реконструкција значајног дела вреловодне мреже и уградње економајзера.
- Потписани уговор подразумева испоруку и уградњу 59 компактних подстаница и испоруку делова за још 46 подстаница на подручју града. Вредност пројекта је 400.000 евра, средства је обезбедио град, а рок за реализацију потписаног уговора је 15. септембар, што подразумева да ће све подстанице бити обновљене до почетка наредне грејне сезоне. Две трећине топлотних подстаница реконструисане су у претходном периоду, тако да ће са овим пројектом читав посао који се односи на ревитализацију ових објеката бити завршен, каже Драган Мићић, директор ЈКП „Топлана - Шабац“.
Реконструкцијом више од 100 топлотних подстаница на теритоији града Шапца остварују се уштеде у испоруци топлотне енергије, што ће се одразити на квалитетније грејање и на мање рачуне грађана.
- Поуздано, квалитетно и енергетски ефикасно грејање је наш императив. У протеклих 12 година „Топлана“ је велики део својих подстаница опремила аутоматизованом опремом која је смањила број кварова и испада, а са друге стране повећала енергетску ефикасност и обезбедила грађанима равномерну расподелу топлотне енергије. Захваљујући потписаном уговору до јесени ћемо реконструисати још 105 топлотних подстаница, како би заокружили читав процес. Опрема која се користи у новим подстаницама је врхунског квалитета што ће свакако омогућити квалитетније грејање нашим грађанима. Расподела топлотне енергије ће на овај начин бити уједначена у свим деловима града, наводи технички директор ЈКП „Топлана - Шабац“ Милан Стошић.
Сав посао у вези са реконструкцијом подстаница биће окончан до јесени, објашњавају надлежни.
- Уговором је дефинисано да извођење радова мора бити завршено до 15. септембра. Да би се читав посао обавио у планираном року биће нам неопходна подршка скупштина станара, односно председника скупштина у зградама у којима ће се изводити радови. „Топлана“ ће контактирати скупштине станара, а по добијању термин плана обавештаваћемо их о тачном времену када ће се у њиховим зградама и на којим подстаницама изводити радови, објашњава Душан Поповић, инжењер дистрибуције и одржавања.
Улагање у подизање нивоа енергетске ефикасности има још једну практичну корист. Према званичним подацима, грејање у Шапцу за трећину је јефтиније него у Београду. Недавно повећање цена даљинског грејања у престоници одразило се на то да је за грејање стана од 50 квадратних на годишњем нивоу метара потребно издвојити 64.500 динара, без пореза на додату вредност, док за стан исте на подручју Шапца, током годину дана за грејање треба издвојити 49.000 динара.
М.Максимовић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa