Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.
ГРАДОНАЧЕЛНИК У ПОСЕТИ ШАБАЧКИМ СЕЛИМА

ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Регистрација и пререгистрација пољопривредних газдинстава која траје до 31. марта, била је повод серији посета градоначелника Шапца Небојше Зеленовића селима овог подручја. Овом приликом Зеленовић је имао прилике да се упозна са највећим проблемима са којима се суочавају житељи сеоских месних заједница.
Змињак, Слепчевић
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић посетио је прошле среде Услужни центар у Слепчевићу, где се већ трећи дан обављала регистрација, односно пререгистрација пољопривредних газдинстава. Обраћајући се мештанима, он је истакао да је приоритет Градске управе да сви грађани добију најквалитетнију административну услугу по најнижој цени. Како би се уверио у функционалност администрације, градоначелник ће у наредном периоду посетити све месне заједнице у којима се обавља пререгистрација.
- Услуга треба да буде брза и ефикасна, и најважније, да мало кошта. Зато су ту градски повереници који помажу мештанима. Информације које добијам од повереника говоре да за сада посао добро напредује, и да је регистровано више од 350 газдинстава, што је добар показатељ. Ако наставимо овим темпом, посао ће бити завршен у предвиђеном року. Све што грађани треба да ураде је да дођу код повереника или шефа месне канцеларије, и предају захтев, а остало ћемо ми урадити уместо њих, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Како је навео Славко Иванић, председник Савета МЗ „Слепчевић“, ово село броји близу 400 активних домаћинстава која се баве одгајањем стоке и узгајањем поврћа.
- Пољопривредницима много значи могућност да уз помоћ повереника брже и лакше обаве регистрацију газдинстава и тиме уштеде и време и новац, а поштеђени су гужве и чекања у редовима испред Управе за трезор, додао је Радован Иванић, пољопривредни произвођач из Слепчевића.
Наташа Мирковић, градски повереник у Слепчевићу, каже да су од понедељка, када је почела пререгистрација, до среде, примили више од 30 захтева.
Након посете Услужном центру у Слепчевићу, градоначелник је са сарадницима посетио газдинство Саше Ивановића, пољопривредног произвођача из Змињака, који је похвалио рад градских повереника приликом регистрације, јер, како је навео, време које би провео у граду чекајући потребну документацију може да искористи за рад на свом имању.
Драган Станковић, пољопривредни произвођач и одборник у Скупштини града Шапца, скренуо је пажњу на лоше услове у којима се налазе сточари.
- Као одборник Иницијативе „Село-град“, са пољопривредницима шабачког краја, упућујем апел Влади Републике Србије да не прави грешке као што је то учинила са ценом свиња. Таква политика директно утиче на погоршање економског стања домаћинстава, као и на одлазак младих људи са села, нагласио је Драган Станковић.
Добрић, Богосавац
Боравећи прошлог петка у Добрићу и Богосавцу, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је искористио прилику да са мештанима разговара о сеоским здравственим амбулантама, теми која је ових дана нарочито актуелна на сеоском подручју.
- Када сам изабран за градоначелника, обећао сам да се сеоске амбуланте неће гасити и да ћемо се трудити да пружимо што квалитетнију здравствену заштиту свим становницима. Нажалост, забрањено је запошљавање у јавном сектору, тако да имамо мањак лекара. Градска управа је у сарадњи са Домом здравља послала допис Министарству здравља у коме тражимо десет лекара и десет медицинских сестара, чије би зараде финансирао Град. Желимо да омогућимо свим грађанима да се лече под истим условима и да здравствени систем подигнемо на виши ниво, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Он је са мештанима поцерских села разговарао и о регистрацији сеоских газдинстава и ефектима помоћи коју им је Градска управа пружила тиме што је ангажовала поверенике и шефове месних канцеларија приликом попуњавања образаца.
- Циљ Градске управе града Шапца је побољшање услова живота људи на селу. Шабац има пројекат у ту сврху, а помоћ приликом регистрације пољопривредних газдинстава само је његов део, нагласила је Вера Пантелић, начелница Одељења за општу управу.
Како је истакла Миланка Чанковић, шеф Месне канцеларије у Добрићу, у овом селу је регистровано близу 250 пољопривредних газдинстава, а одзив грађана у првој недељи је задовољавајући.
Грушић, Десић, Милошевац
Пратећи процес регистрације и пререгистрације на подручју града Шапца, градоначелник Небојша Зеленовић прошлог понедељка је са сарадницима боравио у Десићу и Грушићу. Према речима Снежане Недић, шефа Месне канцеларије за подручје Грушића, Десића и Милошевца, пољопривредници долазе редовно и са великим олакшањем јер су поштеђени одласка у град и чекања у редовима.
- И претходне године попуњавали смо обрасце за наше пољопривреднике. Новина је да сада документа и предајемо у Управи за трезор. Свима који долазе због регистрације и пререгистрације објашњавам да је реч о пријави нових биљних сетвених култура и уопште промена у пољопривредном газдинству, што се може обавити до 31. марта, после чега се улази у процедуру подношења захтева за субвенције у зависности од одлуке Владе Србије. Помагаћемо пољопривредницима и у овим пословима, наводи Снежана Недић.
Градоначелник Шапца разговарао је са мештанима Грушића о суженим капацитетима здравствених амбуланти у селима, најпре због недостатка лекара. Уредбом Владе Србије о забрани запошљавања у јавном сектору онемогућена је редовна динамика рада амбуланти због чега мештани негодују. Једино решење, за сада, је запошљавање по десет лекара и медицинских сестара чије ће зараде финансирати Град Шабац, иако то није његова надлежност. Молба је већ послата Министарству здравља, а у очекивању одговора, ниједна сеоска амбуланта неће бити затворена.
Бранислав Лазаревић, председник Савета МЗ „Грушић“, каже да мештани цене залагање градоначелника Шапца да се пронађе најбоље решење и успостави редован рад амбуланте која постоји већ 50 година.
- Разумемо да је проблем у недостатку лекара али очекујемо да становништво остварује своје право на здравствену заштиту, истиче Лазаревић.
Боравак у поцерским селима био је прилика и за разговор градоначелника Небојше Зеленовића и руководства Дирекције за пољопривреду града Шапца са мештанима о актуелним темама. У домаћинству Зорана Марковића у Грушићу, говорило се о ниским откупним ценама стоке која не покрива ни трошкове производње.
- Подршка Града Шапца пољопривредницима је значајна, али док дође до финалног производа, нема ни говора о заради, каже Зоран Марковић.
Предраг Срдановић, заменик директора Дирекције за пољопривреду, истиче да је главни проблем у Поцерини недостатак воде као услова за бављење пољопривредном производњом. Зато је Град Шабац уложио више од 325.000 евра у бушење 250 дубинских бунара, што је резултирало подизањем интензитета производње за 100 одсто.
- Повећане су површине засада јагоде за 300 одсто, обимнији су приноси трешње, вишње и осталог воћа, наводи Срдановић и додаје да је Град Шабац у овогодишњем буџету предвидео дупло више новца за пољопривреду у односу на прошлу годину. Поред субвенција за бушење бунара, акценат је на сточарској производњи, нарочито када је реч о генетском унапређењу у сточарству.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa