Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
КОНЦЕРТ У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ „МИХАИЛО ВУКДРАГОВИЋ“ ОДУШЕВИО ШАПЧАНЕ

САЛКОВЕ ВИОЛИНСКЕ ВРАТОЛОМИЈЕ

Музичким стазама од зрелог барока до позног романтизма прошетали су се сви који су били присутни у понедељак у препуној сали Музичке школе „Михаило Вукдраговић“. Салко Лекић, млади шабачки виолиниста, ученик треће године Средње музичке школе у класи проф. Небојше Влаисављевића, одушевио је све извођењем Бахових „Партита бр. 2 д-молл“, Моцартове „Сонате за виолину и клавир г-дур“, „Концерта за виолину а-мол“ Хенрија Виухтемпса, Родеове композиције „Цаприце бр. 5“, Паганинијеве „Цаприце бр. 2“ и Равелове „Тзигане“.
- Увек може боље али задовољан сам. Ово је за ову концерту сезону добро. Напредоваћу још. И даље су испред мене месеци вежбања, припремање за Академију. Сваким даном све се више и више вежба тако да је све напорније. Свака композиција је на свој начин лепа. Трудио сам се да изнесем максимум из сваке. Мислим да сам се свидео публици и да сам их задовољио на најбољи начин ““ рекао је овај изузетно талентовани младић коме је у плану да четврту годину заврши убрзаним темпом како би се ускоро уписао на Музичку академију у Београду и тако отворио врата студијама у Бечу.
Као гости концерта наступиле су Ана Теодоровић, која је на клавиру извела „Баркаролу“ Чајковског, и флаутисткиња Јања Илић са „Прелуде анд Данце“ Р. Л. Цаина и „Схерезо“ Чичкова. Клавирски сарадник и овога пута била је Емел Хасаноглу.
- Салко Лекић млад, талентовани човек који је јако богат професионалним искуством, а млад у годинама. Сарађујемо девет година и просто од њега очекујем резултате. Вечерас сам био јако задовољан. Јана Илић за мене је откровење. Феноменално свира флауту. Ако узмемо у обзир то да се дувачки инструменти свирају од петнаест година због капацитета плућа, а она има само девет, онда сами просудите колико је то добро. Ана Теодоровић је такође изврсна. Мислим да је за нас овај концерт више од концерта зато што нам даје наду. Што је више овакве деце то је боље. Шабац као град брине о овој деци, али увек може више. А држава на свом нивоу треба да размисли о оваквим стварима, талентованој деци јер су она њена будућност. Они су будућност свих нас - истакао је проф. Влаисављевић.
Први концерт из серије европских концерата „Шабац, европски град културе“ одржан је захваљујући Европским фондовима за културу и проф. Влаисављевићу који је целу причу покренуо пре две године.
- Морам да кажем да сам захвалан бившем градоначелнику, сада саветнику градоначелника, Милошу Милошевићу који је подржао задње две године све ово што смо радили. Имао је визију да преко образовања и културе, идеологије културе, културне ширине, добије све остало. Ја сам му захвалан на томе. Он је паралелно са мном веома пионирски радио на овим пројектима као и цела Градска управа. Мислим да Шабац као град ово заслужује ““додао је проф. Влаисављевић.
Захваљујући свему овоме Шапчани ће имати прилику да 22. марта у Шабачком позоришту присуствују концерту италијанско-српског квартета „Илдалпаезе“. До тада Шапчанима остаће звуци младог виртуоза на виолини као један од подсетника да је музика храна за душу и тело.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa