Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
НОВИ ОДРЕД ИЗВИЂАЧА У ШАПЦУ

“САВСКИ ЧИВИЈАШИ“

Све активности извиђача организују се на радост свих млађих чланова. Годишње скупштине се одржавају за подношење “рачуна“ чланству о извршеним активностима. Велика радост је када се оснива нова извиђачка јединица. Основан је нови извиђачки одред за поречане под именом “Савски чивијаши“. Први старешина одреда је Мирко Живановић, заменик Миодраг Рељић. ОИ “Вера Благојевић“ одржао изборну скупштину. Нови старешина одреда је Саво Дервишевић, досадашњи заменик
Ова 2015. година за шабачке извиђаче почела је врло бурно и масовно. Најпре је почетком јануара одржана годишња скупштина Градског савеза извиђача, затим изборна скупштина одреда извиђача “Вера Благојевић“ и сада оснивачка скупштина одреда ““ пореча “Савски чивијаши“.
Поречанство, као “грана“ извиђаштва, у Шапцу постоји одавно. Најпре је 1968. године основан одред “Сутјеска“, који је 2005. године преименован у “Сава“, да би се после 42 године постојања и врло успешног рада угасио, на жалост многих поречана. Док је радио овај одред је био увек међу најбољима у општинском Савезу, освојио је 23 републичка признања ““ траку “Одред орлова“, затим златни и сребрни извиђачки јаворов лист, и многа друга признања.
Почетком овог века, као и у другим организованим срединама, наишле су разне промене, реформе и организације. Већи део старијих одреда “Сава“ напустио је одред.
Активношћу Ивана Петровића и других прикупљен је довољан број нових заинтересованих чланова да се оснује нови одред под називом “Савски чивијаши“.
На оснивачкој скупштини 1. марта 2015. године, присуствовало је 32 нова члана, педесетак гостију и двадесетак ветерана-поречана, међу којима Срба Јовановић, Слободан ““ Бока Дамњановић, Будимир Урошевић, Слободан Аћимовић и други.
Атмосфера на скупштини у новом Дому извиђача на Летњиковцу била је веома весела, посебно за нове чланове. Скупштину је водио Будимир Урошевић.
Присутне је најпре са циљем скупштине упознао Иван Петровић, који је укратко рекао о програму, циљевима и задацима овог одреда у оквиру извиђачке организације.
За дискусију су се јавили и кратко поздравили Слободан ““ Бока Дамњановић, ранији старешина одреда, затим Горан Бајевић, старешина одреда “Цер“ из Мајура и Веља Милошевић, председник Градског Савеза извиђача. Поред поздрава Милошевић је упознао присутне да ће на овогодишњем Џемоборију светских извиђача у Јапану учествовати и представници Шапца. Такође, једна група шабачких извиђача биће на извиђачкој акцији у Швајцарској.
На овој оснивачкој скупштини изабран је штаб у саставу: старешина одреда Мирко Живановић, заменик Миодраг Рељић и чланови Иван Петровић, Зорица Петровић, Војислав Живановић, Драган Лазић, Душан Теодоровић, Владимир Жегарац, Војислав Божиновић, Иван Бањац, тројица вође посада и три представника Савета родитеља. У надзорни одбор изабрани су Златомир Радовановић, Биљана Дамњановић и Срба Јовановић. У старешинство Градског Савеза изабрани су Мирко Живановић, Миодраг Рељић и Иван Петровић.
Дан пре оснивачке скупштине одред извиђача “Вера Благојевић“ одржао је своју изборну скупштину. Годишњи извештај поднела је досадашњи председник одреда Светлана Павловић. Извештај је прихваћен једногласно без примедби и допуна. Такође поднет је и годишњи предлог активности одреда који је једногласно прихваћен.
У изборном делу скупштине за новог председника изабран је досадашњи заменик Саво Дервишевић. Његов заменик биће Ђорђе Милошевић, а чланови управе одреда су Светлана Павловић, Наташа Ћирић, Наташа Павловић и Кристина Дервишевић. Старешина брђана биће Пера Трајковић. На скупштини је подељено десетак захвалница пријатељима одреда и члановима одреда.
Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa