Инфо

26. фебруар 2015.26. феб 2015.
ОДРЖАНА 19. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

ВЕЋА ОВЛАШЋЕЊА ГРАДОНАЧЕЛНИКУ

Несугласице већ код усвајања допуна дневног реда. За дан Града Шапца изгласан 22. април. Политички маркетинг одборника за говорницом. Усвојен предлог о отуђењу и давању у закуп грађевинског земљишта
Прва седница у овој години Скупштине града Шапца одржана је прошлог петка. На дневном реду и овога пута било је више од 20 тачака.
Као најважнија одлука тог дана предложено је утврђивање Дана града Шапца. Ипак, до несугласица је дошло на самом почетку, већ код предлога за допуну дневног реда. Одавно је пракса да одборницима папири са предложеним допунама буду подељени пред само заседање, међутим овог пута је дошло до преседана, па је једна чак и усмено прочитана. Односила се на замену члана Градског већа Илону Јанковић др Сандром Ћосић.
Седници је желело да присуствује и тридесетак мештана Прњавора који су незадовољни расподелом донација које су у ово село стизале након поплава. Како свој долазак нису пријавили раније, председавајући прим. др Слободан Мирковић је предложио да три представника присуствују заседању, али без могућности учешћа у раду. Одборници су овај предлог једногласно прихватили.
За Дан града Шапца предложен је 22. април, дан када је турска војна посада 1867. године напустила Шабац. Опозиција се побунила што је ова тачка стављена као приоритетна.
-Шабац има много значајнијих проблема. Нема инвеститора, грађани не раде, локални план запошљавања је на нули годинама. Тражили смо само да се на дневни ред ставе неке тачке које су много битније . Дан града треба да се озваничи, али у неком другом времену, када привреда буде радила, када сазнамо како су неке приватизације одрађене и шта је са Дијагностичким центром, рекао је шеф одборничке групе Српске напредне странке Блажа Кнежевић, који је изрази и бојазан да ће се програм предвиђен за обележавање овог дана искористити у кампањи, јер је датум близак изборима који би требали да се одрже у мају следеће године.
Након Кнежевићевог излагања за говорницу је изашао градоначелник Небојша Зеленовић који је рекао да је шокиран, те да је Кнежевић пљунуо на свој град. Опозициони одборници су на ове речи реаговали веома бурно, а градоначелник је од председавајућег добио опомену.
Ова тачка дневног реда била је инспиративна и за друге одборнике па је тако Александар Пајић из СНС изнео мишљење да се не слави дан када су Турци отишли из града, него када су дошле турске инвестиције. Одборник Демократске странке Србије др Александар Павловић навео је да ова странка размишља унапред и предвидео да ће Шабац имати још један дан, онај када се грађани ослободе петнаестогодишњег једноумља.
Уз све изречено, прва тачка је усвојена. Након тога, већином гласова прихваћен је и предлог о отуђењу и давању у закуп грађевинског земљишта.
Одређен је и орган надлежан за давање сагласности за издавање у закуп непокретности у јавној својини града које користе месне заједнице. Током расправе о овој тачки говорили се о повереницима, штедњи у Градској управи, као и томе да је бивши градоначелник Милош Милошевић у ГУ ангажован на привременим пословима за око 128.000 динара месечно... Након свега тога, одборник Српског покрета обнове Живојин Вулетић за говорницом је изразио незадовољство радом председавајућег у том тренутку, јер је допустио да се дуже од пола сата прича ван тачке дневног реда и да говорници праве политички маркетинг.
ЈКП „Стари Град“ је проширило делатност, па ће сада ауто пијаца бити уређена. Усвојена је и Одлука о пречишћавању и дистрибуцији воде и пречишћавању и одвођењу атмосферских и отпадних вода. Такође је изгласана и Одлука о праву на накнаду трошкова боравка деце у ПУ „Наше дете“.
Од ове седнице градоначелник је овлашћен да закључује колективне уговоре за јавна предузећа и јавне службе чији је оснивач град. Ово је изазвало недоумице код опозиције, да ли је пре Небојше Зеленовића Шабац имао градоначелника и постоји ли још неко сем њега у Градској управи.
На функције директора ЈКП „Топлана Шабац“, Народног музеја, и Дома здравља Шабац именовани су досадашњи в. д. ових функција. Уместо Чедомира Јовановића, који је поднео оставку из личних разлога, за новог члана градског већа изабран је др Бранко Вујковић.
Донете су и одлуке и утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта и проширењу Слободне зоне. Замењени су и по један члан Управног одбора Апотеке „Шабац“, Надзорног одбора Дома здравља и Школског одбора ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ у Прњавору и два члана Школског одбора Шабачке гимназије.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је да му је велика част да присуствује седници Скупштине на којој је донета одлука о празнику града Шапца, јер, како је навео, град овакве историје и културе треба да има свој дан.
- Најважнија тачка данас је одлука о износима доприноса за уређење грађевинског земљишта, која је прошла озбиљну процедуру. Уз сугестије Привредне коморе дошли смо до закључка да ће цене доприноса за уређење некретнина у Шапцу, за оне који их буду измиривали у тренутку потписивања уговора са градом, бити за 50 одсто ниже него сада. Сматрам, а то је и закључак Привредне коморе у Шапцу, да ће то допринети да се наше грађевинске фирме и инвеститори чешће одлучују за изградњу нових квадрата, било стамбеног или пословног простора. Са мером плана измене генералне регулације и овом мером цена заокружили смо нашу економску политику у делу грађевинског сектора. Очекујем да ће доћи до повећања броја запослених, а затим и привредне активности, рекао је градоначелник.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa