Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
ИЗАБРАН НАЈБОЉИ ДЕБАТНИ ТИМ И ДЕБАТАР „ПРВОГ ШАБАЧКОГ ДЕБАТНОГ ТАКМИЧЕЊА“

УВЕК НАЈБОЉИ

Водећи се мотом „Семпер синт ин флоре“, тј. „Нека увек буду најбољи“, чланови Дебатног клуба Шабачке гимназије прошлог четвртка, 19. марта, донели су коначну одлуку по питању победника „Првог шабачког Дебатног такмичења“. Тако су на демократски организованим изборима на којима се одлучивало слободно, тајно и по принципу један члан ““ један глас, трочлана изборна комисија у саставу: Исидора Исаиловић, Јелена Арсић и Григорије Вешић за најуспешнији дебатни тим прогласили чланове „Егиде“ Јелену Арсић, Предрага Нуркића и Радоицу Драшкића, ученике ИВ4.
- Било је узбудљиво. До сада нисмо имали прилике уопште да се упознамо са таквим начином такмичења тако да је у сваком смислу било ново и занимљиво. Изузетно је корисно, пре свега, што је то начин на који лепо излажете своје мишљење, став, аргументовано. Тражите праве аргументе који ће бити ефектни за људе који вас слушају. Можете просто да им објасните и лепо прикажете своје мишљење. То је изузетно корисно и у нашем даљем живот - рекла је Јелена Арсић, матурант природно-математичког смера, која намерава да упише Медицински факултет.
Сличног мишљења је и њен друг из школске клупе и тима Предраг Нуркић који је истакао да је у питању било једно конструктивно искуство.
- Ту се имплементирају интелектуалне вредности као што су студиозност, аналитичност, ерудиција. Поред неких наших личних опсервација морамо да презентујемо статистичке, верификабилне податке. Био сам и раније заинтересован само што код нас није била покренута та иницијатива. Када је професор одлучио да се то реализује био сам више него срећан да учествујем у томе. Требао би сваки матурант да окуша у овоме, да вежба своју реторику, вештину јавног излагања, аргументације и неке елоквентне артикулације својих мисли и запажања - додао је Нуркић коме су плану студије психологије.
За Радоицу Драшкића учешће на оваквом екипном такмичењу било је врло занимљиво управо због тимског рада где је била потребна добра анализа задате теме.
- Сама награда значи да смо посао добро одрадили. Задовољан сам. Било је мало незгодних ситуација и доста треме пошто смо први који смо то одрадили у школи. Напорно, али изгурали смо ““ рекао је љубитељ природних наука који се добро снашао и у говорништву.
Титуала најбољег дебатара и награда „Деннy Цраине Јуниор“ припала је Григорију Вешићу, матуранту ИВ5, природно-математичког смера, и члану дебатног тима „Елитни какаду“.
- Било је феноменално. Стварно невероватно. Да ми је неко рекао да ће бити овако лепо не бих веровао. Невероватан је осећај када вас ваши другови, пријатељи, који су учествовали у свему томе прогласе за најбољег дебатара јер су пронашли нешто у томе што сте радили, причали. То је једна сатисфакција за сав уложен труд мада је, по мени, све то више било спортски ““ истакао је Вешић додавши да му је намера да по упис на Факултет техничких наука у Новом Саду оформи дебатни тим заједно са друговима из одељења и „Елитног какадуа“ Миланом Вујковићем и Савом Симићем.
Искрене честитке најуспешнијим члановима Дебатног клуба Шабачке гимназије, као и свим осталим члановима, на оствареном успеху, али и одговорности коју су презентовали у свом међусобном односу према новим искуствима и сазнањима, као и према професорима и свим оним вредностима које Шабачка гимназија треба да представља изразио је и проф. социологије Благоје Јосиповић, покретач и идејни творац Дебатног клуба Шабачке гимназије.
- Сви смо заједно на добитку и то јесте суштина дебате. Што рекао Никола Рацковић: „Не могу да победим док ме други не подрже“. Дијалог је једна специфична форма слободе јер причамо, а основ тога је толеранција. Уважавамо једни друге, размењујемо аргументе на путу према истини. Читава ова прича са младим људима је почела од тога. Резултат њихове жеље, афинитета и победе над том баналношћу свакидашњице све више пуних празних садржаја и речи које ништа не значе довели су до тога да смо успели да се организујемо у једну форму познату у друштву као Дебатни клуб. Изузетно сам поносан на њих - нагласио је проф. Јосиповић.
Надајући се да ће им се у овом надасве толерантном начину изражавања ставова и мишљења придружити и ученици других шабачких средњих школа од наредне школске године гимназијалци и чланови првог Дебатног клуба поручју да је ово једини прави пут ка постизању нових знања.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa