Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ДРУШТВА ПЧЕЛАРА “ШАБАЦ“

НОВО РУКОВОДСТВО

Изборном Скупштином од 22. марта 2015. године, Друштво пчелара „Шабац“ из Шапца, завршило обележавање јубилеја: 120 година рада и постојања. Скупштинска седница је одржана у Центру за стручно усавршавање града Шапца на Летњиковцу
Извештај о раду Друштва за 2014. годину поднео је досадашњи председник Бранислав Ђуричић. Изнео је, између осталог, да је Друштво основано 10. априла давне 1894. године, па је тако једно од најстаријих, али и најбројнијих удружења пчелара у Србији. Оно је у 2014. години бројало 208 чланова, од којих су 152 регистрована у Савезу пчеларских организација Србије. Чланови Друштва поседују преко 10.000 пчелињих заједница, од којих су у 2013. години, према званичним подацима Савеза, произвели 217 тона меда. Тиме је за 15 тона повећана производња у односу на 2012. годину, у којој су шабачки пчелари, по званичним подацима Министарства пољопривреде, објављеним и у часопису „Пчелар“, били на првом месту у Србији.
По разматрању и усвајању Извештаја, реч је добио Петар Лончар, члан Градског већа Шапца. Лончар је, као представник Градске управе, честитао пчеларима на марљивости, доброј организацији рада Друштва и импресивним производним резултатима. Истакао је и улогу Дирекције за пољопривреду Града, која годинама прати и помаже рад Друштва, као и своје лично ангажовање на организовању Саветовања пчелара 2010. године у Шапцу, на којем су гости и предавачи били руски академици проф. др Кривцов и проф. др Лебедев.
Затим се приступило избору новог руководства. За председника Друштва изабран је Милан Глигорић из Варне, а за чланове Председништва: Бранислав Ћирић, Бранислав Вулетић, Александар Гајић, Драган Малешевић, Зоран Веселиновић и Звонко Марић. Изабрани су и чланови Надзорног одбора, на челу са најпознатијом шабачком пчеларком, Миленом Џагић.
Након паузе за освежење специјални гост Друштва др Родољуб Живадиновић председник Савеза пчеларских организација Србије одржао је двочасовно предавање о завршетку пројекта “Река меда“, који фи-нансијски подржава Европска унија неопходности доследне примене правила Добра пчеларска пракса“, како би наш мед и даље био извозног квалитета најновијим сазнањима пчеларске науке о сузбијању пчелињег крпеља варое и актуелној проблематици српског пчеларства
Р. Пејановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa