Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
СКУПШТИНА ГРАДА

СЕДНИЦА ПРВИ ДАН ПРЕКИНУТА

Први део Скупштине Града Шапца, 20. у овом заседању, одржана је у уторак. Наставак је уследео у среду. Заседање првог дана је прекинуто зато што шеф одборничке групе Српске напредне странке Блажа Кнежевић није желео да изађе из сале пошто му је председник локалног парламента прим. др Слободан Мирковић изрекао меру удаљавања. Пре удаљења Мирковић је Кнежевићу прво одузео реч, али он није желео да напусти говорницу.
Дневним редом била је предвиђена 21 тачка, али су пред почетак стигли и предлози допуне, укупно шест, а овог пута су две тачке и брисане. Пре усвајања дневног реда, по обичају, опозиција је рекламирала повреду пословника а председавајући им одузимао реч.
На самом почетку утврђен је престанак мандата др Сандри Ћосић, са листе “Избор за бољи живот Борис Тадић“, која је изабрана за члана Градског већа. Уместо ње у одборничку клупу је сео Марко Јанчић, инжењер грађевине из Шапца. Јанчић је до сада био познат као шеф кабинета градоначелника. Одборници опозиције захтевали су одговор да ли он и даље обавља ту функцију.
Јанчићу је мандат верификован, након бројних примедби опозиције, од који су се неке односиле и на неке друге одборнике.
Друга, допуњена тачка дневног реда, била је Одлука о накнади трошкова ангажовања субјеката у одбрани од поплава на територији града Шапца у мају и јуну прошле године. Током тог периода настали су трошкови од преко 65 милиона динара за ангажовање грађевинске механизације, транспортних средстава и утрошак материјала, а који су ангажовани од стране „Србијавода“. Републичка Комисија за утврђивање штета од елементарних непогода упутила је позив граду да достави информације о трошковима у вези са одбраном од поплава и доказ и њиховом плаћању.
Командант Штаба за ванредне ситуације, Небојша Зеленовић, формирао је Комисију која је донела Записник са обрачуном и расподелом трошкова према извршеним радовима. Град Шабац ће, из буџета за 2015, на терет буџетске резерве издвојити поменути износи измирити обавезе према извођачима радова.
Градоначелник, Небојша Зеленовић је рекао да град има пара и да хоће ово да плати, али да је проблем у томе што није он издавао налоге, те да не постоји ни један писан траг и да су трошкове направили људи који су нерегуларно заузели штаб.
Бобан Бирманчевић, из Српске напредне странке, који се за време поплава налазио на челу једног од два Кризна штаба, рекао је да ће Република стати иза града и рефундирати трошкове и да ће тиме бити стављена тачка на вишемесечно препуцавање ко ће платити фирмама.
Усвојене су и две тачке које се односе на Регионалну депонију Срем ““ Мачва. Прва се односила на измене и допуне програма пословања за 2014. годину, а друга на програм пословања за ову.
Већином гласова одборника прихваћен је предлог Одлуке о подстицајним мерама на улагање у пољопривредно прехрамбену индустрију. Инвеститори који купе најмање 2 хектара земљишта за изградњу производног објекта из области пољопривредно ““ прехрамбене индустрије и у прве две године од покретања производње запосле најмање 100 радника на неодређено време, имаће новчани подстицај од града 50 одсто од вредности инвестиције у куповину земљишта.
-Ово ће сигурно довести до тога да у будућим данима људи из прехрамбеног сектора дођу у Шабац и потраже место за инвестирање и запошљавање, сматра градоначелник.
Опозиција се међутим не слаже са овим ставом. Мишљења су да су подстицаји недовољни и да инвеститорима треба земљиште дати бесплатно, јер у супротном неће ни доћи у град.
Једна од најважнијих тачака која се нашла у „пренетом“ делу седнице је Одлука о усвајању локалног акционог плана запошљавања за град Шабац за ову годину.
-Локални акциони план за запошљавање, као и претходних година, је потпуно популистички и не даје одговоре на питања где и како запослити људе. Сваке године усвајају план који је врло леп на папиру, али у пракси нема решења и на евиденцији Националне службе за запошљавање се појављује све већи број незапослених, каже Бобан Бирманчевић.
Градоначелник наводи да са НСЗЗ имају јасан споразум о заједничком финансирању запошљавања лица према програму које је НСЗЗ већ донела на нивоу Републике. Додаје да 5 милиона динара издваја Градска управа, 5 милиона НСЗЗ и да је то само један од начина на који се град бори против незапослености.
М. Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa