Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
КОНЦЕРТ ГИТАРЕ И ОРКЕСТРА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „МИХАИЛО ВУКДРАГОВИЋ“ ОДУШЕВИО ШАПЧАНЕ

ЕМОТИВНО ПУТОВАЊЕ

Велика сала Културног центра није била довољно велика да прими све заинтересоване прошлог четвртка за концерт Евите и Стевана Јовића и оркестра Средње музичке школе „Михаило Вукдраговић“ на челу са диригентом проф. Војином Лазићем. Дуо професора гитаре у Музичкој школи, иначе млади брачни пар Јовић, отворио је свој наступ извођењем композиција А. Пиаззолла „Ло Љуе Вендра“ и Г. Бизета „Свита Цармен“. Наредне четири композиције, међу којима је било и ауторско дело „Балкан Цаприццио“, Стеван Јовић извео је самостално. По први пут изведен је и „Цонцерто ин Д“ за гитару и оркестар, 2. и 3. став, италијанског композитора Мариа Кастелнуова Тедеска.
Поред многобројних награда на домаћим и међународним такмичењима гитаре Стеван сматра да је његов највећи успех у каријери могућност да емоције, које речи не могу да кажу, изрази преко жица на гитари. То је успео и овога пута у препуној сали која је свако извођење пропратила бурним аплаузима.
Овај надасве талентовани Шапчанин, некадашњи стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије, основне студије завршио је на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Зорана Крајишника. По завршетку студија проглашен је за најуспешнијег студента Департмана музичке уметности добивши награду швајцарске фондације „Мали принц“. Након дипломирања 2009. добија стипендију и позив за похађање постдипломских студија на Факултету музичке уметности „Џекобс“ у Америци где 2012. године завршава магистарске и специјалистичке студије у класи маестра Ернеста Битетија. Често концертрира широм Србије и Сједињених Америчких Држава као солиста и у дуу са супругом Евитом. Поред извођачке каријере бави се и педагошким радом. Предавао је на Факултету мјузичке уметности „Џекобс“, а редовни је предавач Летње школе гитаре „Интерлоцхен Артс Ацадемy“ у Мичигену где држи мајсторске курсеве радећи са ученицима из целог света.
Пре четири године изумео је патент „Працтице-Ригхт“, помоћ при поставци десне руке код почетника гитаре, са којим је 2012. године освојио награду за најбољу идеју и постигнуте резултате у предузетништву на такмичењу Келлеy Сцхоол оф Бусинесс „ИДЕА 2012“. Окарактерисан као један од револуционарних изума у доприносу напретка класичних гитариста данас се користи широм света. Стеванову композицију „Балкан Цаприццио“ за соло гитару објавила је канадска издавачка кућа „Лес Продуцтионс д“™Оз“, а у току је припрема за штампање његове књиге „Гитара кроз векове“.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa