Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
БОБАН БИРМАНЧЕВИЋ, ПОСЛАНИК У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ

СНС УВЕК СПРЕМНА ЗА ИЗБОРЕ


Шабачка политичка сцена је прилично узаврела уочи локалних парламентарних избора. Колико ви као посланик у републичком парламенту имате времена да се бавите проблемима своје средине?
- Тачна је ваша констатација о шабачким приликама. Свакодневно ми долазе грађани жалећи се на бахатост, надам се, сада већ одлазеће гарнитуре на челу са ЗЗС Душана Петровића. На отказе, на немогућност запослења, лечења, повећања рачуна за комуналне услуге и низ других ствари. За њих увек морам да нађем времена јер их сматрам својом базом и пријатељима. Помажем у складу са могућностима, а морам да признам да некад то, почесто, радим и пријатељским везама које немају додира са политиком. Што се политичке сцене тиче, свакодневно смо сведоци „докупљивања“ одборника, прелазака и „трансфера“ незадовољних. Људи једноставно не могу да схвате да су они само страначки војници и да у складу са тим морају да се понашају. Закон их, на жалост, још увек штити и мандати су њихови, али питам се да ли су свесни да су мандате освојили уз помоћ странака и да су их одласком, практично украли. Од таквих одборника се, махом, састоји власт у Шапцу.
Сведоци смо последњег трансфера, како Ви кажете. У питању је бивша посланица СНС Тања Радовановић која се обрела у Иницијативи Село град. Да ли се ово односи и на њу?
- Радовановићева је била једна од мојих омиљених страначких колегиница. Жао ми је што нас је напустила, али свако има своју главу и своје планове. Не бих да коментаришем њен поступак, посебно из политичког угла јер на то, чак ни као посланик, немам овлашћења. Али да замислим да сутра сам посегнем за сличним сценаријем јер више нисам посланик, никако не могу.
Да ли се СНС спрема за локалне изборе и очекујете ли да ћете коначно и у Шапцу освојити власт?
- СНС је увек спремна за изборе и у ма којем тренутку у Шапцу смо убедљиви победници. Ово се најбоље види према резултату последњих парламентарних избора на којима смо били међу пет водећих градова у земљи, освојивши готово 54 посто гласова. Грађани нас подржавају због политике нашег председника Александра Вучића јер препознају његов елан, жељу и вољу да извуче ову напаћену земљу из дугогодишње кризе у коју је запала захваљујући, између осталих, и онима који данас владају Шапцем. Али, баш због њихове непопуларности, које никако нису свесни, уз велики ветар у леђа који пружа Вучићева политика, убедљиво ћемо победити на локалним изборима. Надам се да ћемо самостално моћи да формирамо власт, а да ли ће се још неко, ипак, са нама наћи да је води, одлучиваће Централа СНС.
Као једна од најистакнутијих политичких личности, често сте прозивани у медијима, због тобожњих махинација у време поплава. Шта је од тога тачно?
- Тачно је да сам поносан што сам, раме уз раме са начелником Генералшаба ВС генералом Љубишом Диковићем, радио на одбрани града. Тачно је да је град одбрањен од реке Саве при историјском водостају од 665 центиметара. Тачно је да, када су на позив нашег премијера Александра Вучића, људи дошли у помоћ са свих страна, тадашњи градоначелник Милош Милошевић хтео да их врати. Да ниједне лопате није било на градској шљункари, да смо све морали да радимо испочетка. Успели смо захваљујући надљудским напорима Војске, Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, али и екипама које су дошле из Русије, Белорусије, Аустрије... Али, тачно је и да се, када се Сава вратила у корито, „повампирио“ Штаб смењеног Милошевића и почео са својом пропагандом. Оптуживали су ме за све и свашта, позивали надлежне да ме ухапсе, тражили рачуне, печат... Поручујем им овом приликом да, ни после годину дана од тог догађаја, нису успели да смисле нешто ново и да им не ради добро служба за пропаганду и информисање. Позивам их да, уколико имају сумње у мој рад, поднесу пријаве надлежним јавним органима. Ако сам крив за одбрану града, одговараћу врло радо. Овом приликом питам их, ко ће одговарати за изливање водотока другог реда и неочишћене каналске мреже за коју је надлежан град? Због њихове небриге грађани су претрпели страховиту штету, а било би много горе да се Република није укључила у одбрану Шапца.
Као један од кључних актера сигурно знате због чега је Шабац тако грчевито брањен. Да ли је истина да је ХК „Зорка“, практично, еколошка бомба која би угрозила и град и околину?
- У старим погонима „Зорке“, који су били предмет такозваног поступка реструктурирања, налазе се хемикалије које су могле да произведу еколошки акцидент до Црног мора. То је открио начелник Генераштаба Љубиша Диковић и уз помоћ свог тима, успео да дислоцира све опасне материје. Док је „Зорка“ пливала у води до браде, људи из локалне управе поручивали су им да се бране сами и да неће бити поплава. Незамисливо је ово што вам причам, али је то истина и налази се у записницима које смо проследили Сектору за ванредне ситуације.
Изузетно тешка ситуација у граду Шапцу, велики број незапослених који се константно повећава из године у годину. Постоји ли решење?
Укупан број незапослених од 11.521 је податак који јасно показује сву немоћ политике Душана Петровића којом је разорена привреда и пољопривреда. Продато је и уништено све што је вредело и што је гарантовало будућност грађана и будућност Шапца. У граду живе вредни и поштени људи који желе да раде и да од свог рада живе. Решење свих проблема је промена, не можемо мењати грађане али грађани могу и морају да мењају овакву власт.
С.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa