Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
СОЦИОЛОГ ЈОВО БАКИЋ ГОСТ ТРИБИНЕ РТВ ШАБАЦ „СВЕЖ ВАЗДУХ“

АКО ЈЕ НЕШТО ЛОШЕ, ПРОМЕНИТЕ

Медијска цензура, тренутна друштвено-политичка ситуација, могућа решења за излазак из финансијске, политичке и друштвене кризе биле су само део тема о којима је проговорио социолог Јово Бакић, доцент и проф. Универзитета у Београду на трибини „Свеж ваздух“ у организацији РТВ Шабац прошле среде, 15. априла. Због велике заинтересованости Шапчана, који су имали жељу да чују критичко мишљење али и да поделе нека своја виђења тренутне ситуације, друга по реду трибина пресељена је из фоајеа Шабачког позоришта у велику салу.
- Ако немате просвећене грађане ви немате грађане. Услов да имате свесног грађанина јесте да он буде образована личност. Образована личност то је готово плеоназам јер личност је само онај или она која је образована. Образовање не значи само формално образовање које подразумева да имате некакву диплому. То код нас, нажалост, значи да је битно да купите диплому и онда сте решили проблеме. Не, заправо учите у породици и школи да не повређујете другог, да је услов за ваш сопствени напредак да и други око вас напредују. Тако се стварају свесне и одговорне личности. Ми морамо у Србији да стварамо личности или свесне грађане. Ако немате тај елемент у души имате пропале душе, поданике или појединце који раде једни другима о глави. Основна ствар јесте да ми, који у овој Србији живимо, почнемо да верујемо једни другима, да имамо поверења једни у друге, а томе, између осталог, треба да нас уче наши родитељи, учитељи, наставници. Они треба да од нас нашом помоћи, нашим трудом, створе одговорне личности ““ рекао је између осталог Бакић.
Осврћући се на период пре 2012. године Бакић је истакао да је већ у то време направљен један „накарадни систем“ који је, касније, усавршаван.
- Имате пет телевизијских кућа са националном фреквенцијом. Наглашавам да се 60 одсто грађана Србије обавештава искључиво посредством тих пет кућа са националном фреквенцијом, а све су контролисане од стране власти. Јавни сервис РТС још увек је најотворенији. Ту још увек постоји Оливера Ковачевић која може позвати људе који различито мисле. Још постоји „Око“. Ради се о класичном систему који је познат под називом „политички капитализам“ где ако ви желите да се бавите послом морате имати везу са политичарем. Да будемо начисто, и пре Напредњака, исти је систем негован. Закон се мења ради појединца, а спрега капитала и политике таква да они који дубоко због тога пате и који су на губитку јесу искључиво грађани. Зато је важно да грађани међусобно стичу поверење једни у друге.
Оно што не ваља треба променити али такође се мора поћи и од сопственог начина размишљања. Појединац не може решити настале проблеме, а онај ко уђе у политику мора бити свестан да има структурна ограничења, спољна и унутрашња.
- Спољна ограничења су велике силе. Унутрашња владавина права и правна држава. Не очекујте да ће политичари решити проблеме. Ако хоћете рђу да скинете морате да припремите шмирглу и жестоко, упорно да шмирглате да би сте на тај начин припремили гвожђе за рад. Мислим на комплетну политичку олиграхију у Србији. Ако је нешто лоше мора да се мења што се десило и 2012. године ““ категоричан је Бакић.
Први корак ка решењу проблема јесте суочавање појединца са собом а затим и са осталим јединкама друштва које имају слична мишљења и потребе. А једна, и најважнија од њих, је боља будућност за све.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa