Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
СВЕДОЧАНСТВО ВРЕМЕНА У МАЧВИ

КРАЉЕВА ПОМОЋ ИЗГРАДЊИ НАЧЕЛСТВА

Пред атентат у Марсеју Њ.К.В. краљ Александар посетио Мачву. Свечаности у Шапцу. Новац за завршетак изградње зграде општинског начелства у Богатићу. Плоча захвалности
После откривања споменика палим ратницима, прославе стогодишњице Шабачке цркве, освећења Соколског дома и доласка првог воза преко новог челичног моста преко Саве код Шапца, Њ.К.В. краљ Александар први Карађорђевић, који је 3. јуна 1934. године посетио Мачву, упутио се у тада средско место Богатић и даље према Прњавору.
Време је памте старији било топло, а негде поподне после четрнаест часова пала је јака али кратка киша. То краља није спречило да аутомобилом са отвореним кровом и само својим ађутантом, генералом Јечменицом пође у срце Мачве.
Прича се да се кратко задржао у Белотићу, тек да се рукује с неким људима из велике масе, који су се окупили да га поздраве. Неки од хроничара кажу, да га ни јака киша није спречила да прокислој маси упути неколико порука.
У Богатићу се задржао двадесетак минута. И ту су грађани били широкогруди и одушевљено клицали: “Живео краљ“. Прича се да су на великој ливади близу средском места подигли трибину од прућа зеленог багрема, окићену шимширом и разнобојним цвећем. Краљу су се уз дужно поштовање обратили извесни Тома Јовановић и Милош Ђевић. Одговарајући на Његово занимање за недовршену зграду средског начелства, чији је изграђени део већ указивао на прелепу и ретку грађевину. Домаћини су се пожалили краљу да тако недовршена због недостатка новца стоји већ четири године. Краљ се заинтересовао и посредством свог министра финансија Милорада Ђорђевића, ускоро решио тај проблем Мачвана.
Зграда је ту и дан данас, изузетно лепа и као редак примерак градње стављена под заштиту државе, о чему сведочи и мала плоча недавно постављена испред главног улаза. Редовно је одржавају, као и околни простор, те се с правом може рећи да је прави драгуљ општине Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa