Инфо

16. април 2015.16. апр 2015.
ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ У КОЦЕЉЕВИ

ОТВОРЕН НОВИ МОСТ НА ТАМНАВИ

Отварању новоизграђеног моста на обилазници око Коцељеве, без сумње, највише су се обрадовали житељи дела насеља који ће коначно, како кажу, моћи мирно и безбедније да живе
Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је у суботу свечаном отварању моста на реци Тамнави у Коцељеви, на државном путу Шабац-Ваљево, који се урушио пре скоро годину дана у мајским поплавама.
Мост на обилазници око Коцељеве дужи је за 12, шири за три метра и виши за 70 центиметара у односу на претходни, а коштао је преко 76 милиона динара.
Председник Владе Републике Србије поручио је окупљеним грађанима да држава не би успела без њиховог разумевања, стрпљења и подршке.
- Хоћу да вам се захвалим што сте данас овде да на Тамнави отворимо овај мост. За то смо потрошили 76 милиона 683 хиљаде динара. Тиме смо желели да покажемо, данас када су људи највећим делом заборавили шта су нам поплаве учиниле, да бринемо и о Коцељеви, и о путу Шабац-Ваљево, о спајању Војводине са Западном Србијом и да гледамо да бринемо о нашем народу. Изградња и отварање моста је важна вест не само за људе у Коцељеви, већ и за људе из Мачванског и Колубарског округа. Ми се још боримо са последицама поплава и мислим да смо то добро урадили. Чини ми се да су људи у Коцељеви највећим делом задовољни. Ово је било једно од места које је било најжешће погођено поплавама. Презадовољан сам због чињенице што ни једна афера по питању трошења новца није постојала. Много тога је урађено и уверен сам да ћемо у наредном периоду све да завршимо. Захваљујући вашој трпељивости, вашем стрпљењу, вашем раду и вашем одрицању, успели смо да направимо и овај мост - рекао је Вучић и додао да су резултати у фискалној консолидацији бољи него што смо очекивали.
- Обичном грађанину, свакоме од нас биће потребно још шест месеци да истрајемо да бисте почели да осећате бољитак. И пензионери и људи који раде у јавном сектору, а верујем и сви остали ће осетити другачији и неупоредиво бољи амбијент него што смо имали - изјавио је премијер.
Премијер посетио фабрику Рауцх
Вучић је након отварања моста посетио аустријску компанију за производњу сокова која у Коцељеви послује од 2006. године.
Ова успешна компанија, од преузимања Воћар Коцељеве, инвестирала је у тржиште Србије средства у вредности од преко 30 милиона евра. Захваљујући порасту промета прошле године је у Коцељеви отворено 37 нових радних места.
- У Раух смо дошли у као једну од најуспешнијих, најбољих компанија. Веома смо им захвални не само на томе што запошљавају 179 људи плус 50 сезонских радника, већ због тога што сваке године, па и ове повећавају и свој извоз и своју производњу. Сокови које можемо да видимо у продавницама производе се овде, у Коцељеви. Не увозе се из Аустрије или из неке друге земље, већ се одавде извозе - изјавио је Вучић који је боравећи трећи пут у Коцељеви рекао да не верује да је и један премијер икада био толико пута у овој општини.
Бољи економски показатељи
Александар Вучић је приликом посете Коцељеви поручио да су економски показатељи бољи него што је Влада то очекивала као и да ММФ нема на чему да замери.
- Бољи су нам показатељи наплате ПДВ и наплате акцизе и наравно нижи су нам расходи. То ће на крају довести до бољег стандарда за људе. Верујем да ће грађани већ до краја године видети тај бољитак и у смислу повећања пензија и плата. Што се тиче фискалног дефицита ММФ нема шта да нам замери - истакао је председник српске Владе.
Пресуда Тачију није укинута
Премијер Србије Алекандар Вучић је изјавио да пресуда против Хашима Тачија није укинута те да ће се наша држава понашати у складу са важећим законима. Вучић је одговарајући на питање новинара рекао да њега нико није звао из Брисела да интервенише поводом евентуалне посете Тачија Београду и упитао новинара како уопште замишља да би то изгледало да неко њега позове из Брисела и затражи да уради нешто што је противно законима Србије.
Не дам паре за авион
Према Вучићевим речима држава нема новца за куповину авиона за потребе државника и о томе се не размишља.
- Нема пара или ако хоћете не дам паре. Ми се суочавамо са тим да шта год да урадимо није добро. Сад да купимо нови авион, док народу нисмо повећали плате и пензије, то би било на свим насловним странама. За куповину таквог авиона треба милијарду динара а ми ту милијарду за те потребе немамо. Ако авион ради и ако стручњаци кажу да ради, нека ради. Ако кажу да не ради, идемо редовним линијама или на неки други начин. Ништа страшно. У овом тренутку немамо пара нити имамо права да то учинимо- рекао је премијер и додао да је за државу приоритет да ојача војску, да ојача полицијску заштиту на небу, како би се пилоти, који треба да штите грађане осећали безбедно.
Изградња уништених улица и нових мостова
Отварању новоизграђеног моста на обилазници око Коцељеве, без сумње, највише су се обрадовали житељи дела насеља који ће коначно, како кажу, моћи мирно и безбедније да живе.
Након готово годину дана измењене трасе транзитног саобраћаја појединим станарима Карађорђеве, Немањине и других улица оштећени су стамбени и помоћни објекти, а улични систем у Коцељеви је уништен. Дневно је овом трасом пролазило око две хиљаде возила, углавном аутобуса, камиона и шлепера.
Народни посланик и председник Скупштине општине Коцељева Верољуб Матић поручио је да ово није крај санирања последица од поплава и најавио је скори почетак радова на изградњи и ревитализацији уништених улица али и изградњу нових мостова.
- Пуштен је за саобраћај мост на реци Тамнави, на заобилазном путу у Коцељеви. То је највиши ранг пута у Србији који је био пресечен услед поплава прошле године. Са овим добија комплетна Западна Србија, регион и добија ова општина, али поготово насељеном место Коцељева, јер је трпело скоро годину дана теретни и сваки други саобраћај. Саобраћајнице су сада у великој мери уништене тако да ћемо сада уз помоћ републике да их вратимо у претходно стање, па и у боље. Следеће што треба радити јесу мост у Љутицама и мост у Дружетићу, на рекама Тамнава и Уб. Потписани су уговори тако да се очекује брз почетак радова. Истовремено ће ићи радови што се тиче улица. То је оно што је везано за санирање последица поплава. Могу да кажем да ће се у наредном периоду много тога радити и урадити када је инфраструктура у питању- истакао је Матић.
Пешачки мост - леп украс Коцељеве
Недавно је председник коцељевачке општине Душан Илинчић потписао уговор са представником Фонда дијаспора за матицу, након чега су средства намењена за изградњу пешачког моста уплаћена у општинску касу.
- Пешачки мост ће, како је планирано, бити изграђен од Карађорђеве улице према гробљу, а вредност инвестиције, по идејном пројекту који је постављен на сајт општине, је око пет милиона динара. Сви грађани ће моћи да дају своје коментаре, да сугеришу и на крају ћемо сви заједно одлучити о крајњем изгледу још једног моста на реци Тамнави - рекао је Илинчић.
У току је поступак добијања неопходних дозвола од надлежних министарстава и јавних предузећа након чега ће започети реализација пројекта.
- Сасвим сигурно ће овај пешачки мост бити један леп украс Коцељеве. Уз изградњу моста предвиђено је и уређење шеталишта од моста код Рауха до новоизграђеног моста на заобилазном путу и верујем да ће то на крају бити један потпуно уређен комплекс - додао је председник општине Коцељева.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa