Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
У „СРЕЋНОЈ ГАЛЕРИЈИ“ СКЦ БЕОГРАД ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА УЧЕНИКА ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

МОЗАИЧКА СЛИКА ЖИВОТА

Излагачки циклус „Афирмација младих“, у годишњем програму „Срећне галерије“ Студентског културног центра Београд, успостављен је као резултат праћења рада најмлађих ликовних уметника Србије пружајући могућност за афирмацију најталентованијих кроз изложбе њихових најквалитетнијих остварења. Прилику да покажу своје радове имали су чланови Секције за фотографију и дигиталну графику шабачке Школе примењених уметности прошле среде, 23. априла, на отварању своје колективне изложбе „Градови“.
- Изложба секције за фотографију и дигиталну графику шабачке Школе примењених уметности је својеврстан пример бриљантног педагошког рада са младим људима, што и илуструју изложене фотографије интересантно одабраних мотива, неочекивано зрелих композиција, високог техничког квалитета и ликовног знања. Чланови секције Школе примењених уметности Шабац се баве техником фотографисања, креативном фотографијом и дигиталном постпродукцијом. На овој, трећој по реду, ревијалној изложби њихових најуспелијих радова, полазници су својим ликовним изразом и креативном енергијом тематски представили град из позиције појединца-уметника са сензацијом естетске категорије у стварима, људима и предметима из реалног и урбаног живота средине коју су обрађивали. Ова изложба уметничке фотографије, по квалитету не заостаје за појединим примерима изложби већ афирмисаних уметника, што нам још једном потврђује озбиљност педагошке концепције директорке школе Невенке Ђокић и преданост менторском раду наставника и селектора изложбе Михаила Симовића ““ рекао је Мики Пјешчић, уредник програма „Срећне галерије“ СКЦ Београд.
Настајале у Шапцу, Марибору, приликом студијске посете ученика Словенији, као и током школских екскурзија у Венецији и Фиренци, тридесет две фотографије Јоване Јаковљевић, Марије Марковић, Јелене Ђокић, Марије Божић, Катарине Срдановић, Ин Ху, Уроша Којића, Стефана Стевановића, Илије Павловића, Невене Митровић и Иване Круљ пружају увид у личне поетике и ауторски доживљај.
- Град као метафора односа појединца и колектива, фрагменти који сачињавају мозаичку слику живота који траје и обнавља се. Посебно нам је драго што је отварање ове изложбе било у недељи у којој се обележава и Дан града Шапца. Тиме је наша школа дала свој допринос афирмацији свог града који поклања велику пажњу унапређивању образовања. На овој изложби заступљена су и два рада ученице осмог разреда Ружице Ристивојевић која тренутно похађа припремну наставу за полагање пријемног испита за упис у нашу школу. Препознали смо квалитет њених фотографијама и велику љубав коју има према овој уметности ““ истакао је проф. Михаило Симовић, ментор Секције за фотографију и дигиталну графику.
Љубав према фотографији Ивани Круљ, ученици првог разреда, пренео је отац. У осмом разреду основне школе почела је активније да се бави фотографисањем, а како сама каже, Школа примењених уметности данас јој пружа могућност да своје најуспелије радове излаже.
- Професор Михаило Симовић нас учи свим тајнама уметничке фотографије ““ како изабрати мотив за фотографисање, правилном подешавању фотоапарата, како на најбољи начин обрадити фотографију коришћењем различитих програма, уопште, приступу и тајнама ове уметности. Осим у раду Фотографске секције наша школа нам пружа велику подршку у креативном изражавању, како у оквиру редовних наставних предмета, тако и у оквиру других секција из различитих области ““ додала је Ивана.
Ова надасве изузетна изложба младих уметника биће отворена до 5. маја у „Срећној галерији“ Студентског културног центра.

О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa