Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
ОД ПОНЕДЕЉКА У ШАПЦУ 51. ФЕСТИВАЛ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ „ЈОАКИМ ВУЈИЋ“

У ИШЧЕКИВАЊУ ПОБЕДНИКА

Изложбом сценографија Миливоја Мише Штуловића у галерији Шабачког позоришта „Владислав Лалицки“ у 19 часова, а пола сата касније откривањем бисте Борис Ковач, званично ће бити отворен 51. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“. Част да први наступе у такмичарском делу имаће домаћини Хашековим „Постмодерним кабареом доброг војника Швејка“ по тексту и у режији Александра Лукача. Сваке наредне вечери од 20 часова на Великој сцени „Љубиша Јовановић“ наступиће Народно позориште Ниш са Вегеловим „Шоферима“ у режији Милана Нешковића, Крушевачко позориште и Народно позориште Сомбор са Нушићевим „Доктор Нушић“ у режији Кокана Младеновића, Позориште „Бора Станковић“ Врање са „Народном драмом“ Олге Димитријевић, а у режији Снежане Тришић, Народно позориште Пирот са Пекићевим „Рађање једног записника“ у режији Ане Григоровић, Народно позориште Ужице са Велисављевићевим „Сврати, рече човек“ у режији Ивана Вуковића, Народно позориште „Приштина“ у Грачаници са „Хотел Косово“ по тексту и у режији Ненада Тодоровића.
Жири у саставу глумица Нада Јуришић, драматург Јелена Мијовић и редитељка Бојана Лазић донеће одлуку о најбољима из селекције драматурга Слободана Обрадовића. То подразумева и представе за најмлађе који ће имати прилику да од 12. до 16. маја у термину од 11 часова погледају пет представа које ће се наћи у конкуренцији за награду на „Малом Јоакиму. Првог дана, 12. маја, Шабачко позориште представиће се Нушићевим „Хајдуцима“ у режији Владимира Милојевића. Наредног дана, 13. маја, по мотивима бајке Френка Баума, а по тексту и у режији Миодрага Динуловића, Краљевачко позориште извешће „Чаробњака из Оза“. У четвртак, 14. маја, Позориште „Бора Станковић“ из Врања представиће се представом по тексту Пеђе Трајковића, а у режији и адаптацији Бојана Стојчетовића „Е, баш Црвенкапа“. У петак, 15. маја, Народно позориште Пирот извешће представу „Школа за манекене“ по тексту и у режији Спасоја Ж. Миловановића. Последњег дана, у суботу, 16. маја, Пулс Театар Лазаревац одиграће представу „Марко Краљевић и Муса Кесаџија“ по тексту Мирољуба Недовића, а у режији Александра Трмчевића.
Представом у част награђених, 18. маја, Књажевско српског театра Крагујевац „Преваранти у сукњи“ Кевина Лудвига, а у режији Милића Јовановића, спустиће се завеса на 51. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“.
ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ
На овогодишњем Фестивалу „Јоаким Вујић“ шабачка публика имаће прилику да погледа и пратећи програм „Суочавање с глумцем“ где ће се од 13. до 16. маја представити глумци у монодрамама. Са почетком у 23 часа прве вечери на Малој сцени „Др Бранивој Ђорђевић“ наступиће Јовица Јашин који је режирао монодраму рађену по књизи „Писма из Србије“ „Има једна земља“ Бојана Љубеновића. Наредне вечери, 14. маја на Великој сцени „Љубиша Јовановић“ Иван Томашевић одиграће монодраму „Зоран Радмиловић“ у режији Андрее Аде Лазић која је добила награду публике на Фестивалу пантомиме у Земуну. Поводом сто година од рођења Бранка Ћопића на Малој сцени „Др Бранивој Ђорђевић“ Зоран Карајић ће по хиљаду сто дванаести пут извести Ћопићево дело „Бог те мазо“ у режији Тома Курзовића. Последње вечери, 16. маја, на Великој сцени „Љубиша Јовановић“ наступиће Синиша Максимовић са својим редитељским делом „Фејсбрука“ по тексту Зорана Мијаљевића.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa