Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
ИЗЛОЖБА НАРОДНОГ МУЗЕЈА ИЗ ШАПЦА У ТРЕБИЊУ

“НЕМОЈТЕ НАС ЗАБОРАВИТИ“

Требињска галерија у оквиру Културног центра била је домаћин изложби фотографија првог српског фоторепортера Ристе Марјановића. Фотографије су настале у току Великог рата, а ову изложбу су представници власти два града искористили, како би се договорили о будућој сарадњи Шапца и Требиња. Фотографије су забележиле тренутке из Првог светског рата, од фронта, до голготе српског народа кроз збегове са својом војском.
Највећи део тих фотографија одишу једном специјалном атмосфером, Риста Марјановић, бар тако стручњаци који боље владају том материјом од мене, кажу да је он имао специфичну моћ да ухвати тренутак и ми на тим његовим сликама буквално видимо, осећамо гареж запаљених кућа у Мачви, Поцерини, ту трагедију збегова, хладне ноћи по Албанији, изјавио је Бранислав Станковић, кустос и историчар музеја у Шапцу.
На први поглед Марјановић нема неку везу са Требињем, али сликарску и цртачку школу у Београду завршио је код људи из овог града.
Прилику да успоставе бољу сарадњу искористили су и представници власти два града. У скорије време могу се очекивати чвршће културне, спортске и економске везе, али и могућност братимљења Шапца и Требиња.
Ово је први вид сарадње наших директора, односно културних центара и Народног музеја Шапца. Ми ћемо у том културном делу прво почети да сарађујемо, а изненадићемо вас у наредном периоду још у неким областима, нагласио је Зоран Бортић, заменик председник Скупштине града Шапца.
Недељко Ћебеџија, заменик начелника града Требиња додаје да, у сваком случају, ова изложба отвара врата једној широј сарадњи између два града. Сарадња се неће задржати само на култури, него да ће се и проширити, закључио је Ћебеџија.
Ова два града засигурно имају потенцијале који могу бити спона у разним друштвеним областима, а изложба „Немојте нас заборавити“ у требињском Културном центру биће отворена за посетиоце наредних десет дана.
Небојша Колак

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa