14. maj 2015.14. maj 2015.
IZLOŽBA NARODNOG MUZEJA IZ ŠAPCA U TREBINjU

“NEMOJTE NAS ZABORAVITI“

Trebinjska galerija u okviru Kulturnog centra bila je domaćin izložbi fotografija prvog srpskog fotoreportera Riste Marjanovića. Fotografije su nastale u toku Velikog rata, a ovu izložbu su predstavnici vlasti dva grada iskoristili, kako bi se dogovorili o budućoj saradnji Šapca i Trebinja. Fotografije su zabeležile trenutke iz Prvog svetskog rata, od fronta, do golgote srpskog naroda kroz zbegove sa svojom vojskom.
Najveći deo tih fotografija odišu jednom specijalnom atmosferom, Rista Marjanović, bar tako stručnjaci koji bolje vladaju tom materijom od mene, kažu da je on imao specifičnu moć da uhvati trenutak i mi na tim njegovim slikama bukvalno vidimo, osećamo garež zapaljenih kuća u Mačvi, Pocerini, tu tragediju zbegova, hladne noći po Albaniji, izjavio je Branislav Stanković, kustos i istoričar muzeja u Šapcu.
Na prvi pogled Marjanović nema neku vezu sa Trebinjem, ali slikarsku i crtačku školu u Beogradu završio je kod ljudi iz ovog grada.
Priliku da uspostave bolju saradnju iskoristili su i predstavnici vlasti dva grada. U skorije vreme mogu se očekivati čvršće kulturne, sportske i ekonomske veze, ali i mogućnost bratimljenja Šapca i Trebinja.
Ovo je prvi vid saradnje naših direktora, odnosno kulturnih centara i Narodnog muzeja Šapca. Mi ćemo u tom kulturnom delu prvo početi da sarađujemo, a iznenadićemo vas u narednom periodu još u nekim oblastima, naglasio je Zoran Bortić, zamenik predsednik Skupštine grada Šapca.
Nedeljko Ćebedžija, zamenik načelnika grada Trebinja dodaje da, u svakom slučaju, ova izložba otvara vrata jednoj široj saradnji između dva grada. Saradnja se neće zadržati samo na kulturi, nego da će se i proširiti, zaključio je Ćebedžija.
Ova dva grada zasigurno imaju potencijale koji mogu biti spona u raznim društvenim oblastima, a izložba „Nemojte nas zaboraviti“ u trebinjskom Kulturnom centru biće otvorena za posetioce narednih deset dana.
Nebojša Kolak

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa