Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.

поруке сзо

Поводом овогодишњег Светског дана без дуванског дима, СЗО позива све државе да заједно делују како би се зауставила незаконита трговина дуванским производима, велико глобалног проблема, који се одражава на здравствене, правне и економске кључне поруке СЗО за јавност у свим државама света.
Незаконита трговина дуванских производа је штетна за ваше здравље и ваше интересе из следећих разлога:
Незаконити дувански производи су лако доступни младима и подстичу њихово експериментисање са употребом дувана.
Такви производи такође стварају заблуду код младих корисника дувана и обмањују их јер немају здравствена упозорења и чак у неким случајевима деца се регрутују за незакониту продају ових производа.
Недозвољена трговина смањује приход од пореза државног буџета, а тај новац би могао бити утрошен за друге потребе јавности и пружање јавних услуга, уместо да буде усмерен у криминалне токове.
Недозвољена трговина дуваном јача корупцију и слаби добро управљање државом.
Позиви на акцију
За политичаре
Политичари треба да схвате да незаконита трговина дувана, не само да увећава глобалну епидемију коришћења дувана и доводи до других штетних последица по здравље, него има и нежељене последице кроз финансирање организованог криминала, укључујући дрогу, трговину људима, оружјем, као и тероризам.
Неопходна је ратификација Протокола за заустављање незаконите трговине дуванским производима као одговор на финансијске, правне и здравствене последице настале због недозвољене трговине дуванским производима.
За јавност
Становништво треба да препозна негативне здравствене, економске и социјалне утицаје незаконите трговине дуванским производима и њихову повезаност са организованим криминалом у трговини људима и дрогом.
Становништво треба да учествује у кампањи за обележавање Светског дана без дуванског дима и активностима у којима је циљ подизање свести о проблему дувана. Ове активности би требало да укључе и медије ради ширења порука и савета које ће покренути државе и СЗО у сузбијању незаконите трговине дуванским производима.
За академску заједницу
Академске институције би могле да предузму истраживања на тему незаконите трговине дуванским производима тако да и даље документују штетне утицаје дувана, а у исто време да истичу корисне ефекте на здравље ако би држава финансирала контролу криминалних активности кроз сузбијање трговине незаконитим дуванским производима.
Једна од области истраживања би могла бити улога дуванске индустрије у пружању подршке незаконитој трговини дуваном.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa