Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
У ОШ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“ НА ЛЕТЊИКОВЦУ ПРОШЛЕ СУБОТЕ ОДРЖАН ПРВИ

ВАШАР СТАРИХ ЗАНАТА

Од октобра месеца вредне руке ученика ИИИ4 ОШ „Стојан Новаковић“ Летњиковац уз помоћ учитељице Светлане Станковић стварале су све оно што се прошле суботе нашло на „Вашару старих заната“. Све је кренуло од часова „Народне традиције“ на којима су се ове школске године упознавали са старим занатима.
- Одлучили смо се да правимо предмете који су се некада користили. Деца су активно учествовала у сваком раду. Родитељи такође. Одушевљене мајке присуствовале су часовима где смо се позабавили лицидерским занатом. Жеља нам је да нам се следеће године придруже колеге и деца из других школа па да у пешачкој зони представимо све оно што смо радили у оквиру ове наставне активности ““ рекла је учитељица Светлана.
Музика, игра, жагор присутних били су само део атмосфере која је показала да је све што је научено на најбољи могући начин и реализовано. Примамљиви мириси роштиља, пецива и колача привукли су многе.
- Добар роштиљ треба да има мирис и укус, добро месо. Било је мало тешко организовати. Доста смо радили ““ објашњавао је Стефан Беловановић вредно послужујући своје мале и велике муштерије.
И у кафани „Кафеџија“ ситуација се захуктавала. Све је било спремно за дочек гостију.
- Гости су доста захтевни али излазим са њима на крај. Теже плаћају. Више иде на вересију. Није уопште лак посао ““ зналачки је додао Стефан Пантелић.
Ни шеширџијски посао, по речима Анђеле Ђурђевић није био тежак. Правило се са учитељицом или самостално.
- Добар шеширџија мора да воли то што ради ““ поручила је Анђела.
Уз помоћ алата неимари Игор Ристић и Андреј Пантелић направили су макете кућа и дворишта, док је ткаља Данијела Живановић имала доста посла око одабира боја и конца за своје радове. Слична ситуација била је и са воскарима, јорганџијама, корпарима, грнчарима, столарима, кујунџијама, пекарима.
Сва средства прикупљена овом приликом биће употребљена за уређење учионице, а оно што је по учитељициним речима, најпотребније је клима која би у врелим данима њихову претоплу учионицу учинила пријатнијим простором за рад и учење.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa